Cropped landscape
Belföld
Gyerekei előtt drogozott Juhász Péter
2018-02-1307:43
A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület pszichológusi szakvéleménye is bizonyítja, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke párkapcsolaton belüli erőszakot követett el. Élettársa a lelki és fizikai bántalmazás miatt poszttraumás ­stresszben él. A bűncselekmények áldoza­tait segítő civil szervezet által jegyzett dokumentumban leírják: nem támogatják a politikus előző kapcsolatából származó gyermekek feletti közös felügyeletet, azt az anyának javasolják ítélni. Nemcsak egykori élettársát bántalmazta Juhász Péter, az Együtt elnökéről utóbb az is kiderült, hogy három kiskorú gyermeke előtt több alkalommal drogot fogyasztott.
A közös gyerekfelügyelet, láthatás vagy a felek találkozását szükségessé tevő egyéb egyezség, netán kapcsolat fenntartása az anyát és a gyerekeket is további lelki, illetve fizikai erőszaknak teszi ki – olvasható a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület által Juhász Péter gyermekelhelyezési ügyéhez csatolt pszichológusi szakvéleményben. 
 
A tavaly júliusban készült dokumentum szerint az Együtt elnöke párkapcsolaton belüli erőszakot követett el. A mintegy három évtizede működő, a bűncselekmények áldozatait segítő civil szervezet által jegyzett szakvéleményben leírják: nem támogatják a politikus előző kapcsolatából származó gyermekek feletti közös felügyeletet, azt az anyának javasolják ítélni. A bírósághoz benyújtott peranyag szerint Juhász, amellett, hogy tettleg bántalmazta, be is nyugtatózta a nőt, akit napokra a lakásába zárt. „2016 decemberében – amikor karácsonyra hazajöttem – Juhász Péter két napra bezárt a lakásába azzal az indokkal, hogy meg kell beszélnünk az életünket, melynek során nyugtatókkal gyógyszerezett, sőt tettleg is súlyosan bántalmazott.

A dokumentumnak a szülők kapcsolatát elemző fejezete szerint az Együtt elnökével közös három gyermekét nevelő nő a poklok poklát élte át éveken át, ami a párkapcsolat megszakítása után sem változott. „Negyvennyolc kiló voltam, lenyomott a kanapéra és rám térdelt és megütött, már akkor feldagadt. Aztán nyugtatót adott, és még egy éjszakát ott töltöttem. Menstruáltam, ruhástul bőgtem, térdig véres voltam (…), nem tudtam felkelni” – számolt be a bántalmazott élettárs a 2016. decemberi, már szakítás utáni erőszakról.

A szakvélemény szerint Juhász részéről mindennaposak voltak a paranoid féltékenységi jelenetek, az élettárs kontrollálása és ellehetetlenítése. Leírták: rendszeresen sértőn, lekicsinylőn szidalmazta korábbi párját, akár mások előtt is. Szintén megdöbbentő az a részlet, amely szerint Juhász – aki a gyermeknevelés terén nem segített a nőnek – súlyos, többszöri műtétet igénylő daganatos betegsége alatt nem állt élettársa mellett. Az is kiderült, hogy a kapcsolat megromlása idején párterápiát vettek igénybe, azonban az eljárást végző szakember – mint később kiderült, etikailag kifogásolhatóan – korábban munkakapcsolatban állt Juhász Péterrel.

„Komplett poszttraumás stressz zavar” – fogalmaz a szakvélemény a Juhász által elkövetett párkapcsolaton belüli erőszak hosszú távú hatásairól az anya pszichés állapotát elemezve. Az átélt traumák hatására szorongás, bizalmatlanság, önbecsülés-csökkenés, kedélyállapot ingadozása jellemzi a nő pszichés állapotát jelenleg is.

A szakvélemény apa és gyermekei kapcsolatát taglaló fejezetében úgy fogalmaz: Juhász Péter gyermekeihez való viszonyát áthatja a bűntudatkeltés, a túlzott felelősség áthárítása a kicsikre. Kiderül: az anyával Londonban élő gyermekeit telefonon próbálta manipulálni, bennük lelkiismeret-furdalást kelteni: azt mondogatta nekik, hogy szegény papa magányos Budapesten és nincs lehetősége meglátogatni őket, mert nincs rá pénze, és állandóan dolgozik.

Az áldozatvédőkhöz forduló bántalmazott élettárs arról is beszámolt, hogy az ellenzéki politikus rendszeres marihuánafogyasztó volt, több alkalommal autóvezetés közben sodorta meg füves cigijét és ott szívta el, vagy otthonukban az elszívó alatt, gyermekei jelenlétében gyújtott rá, veszélyeztetve őket. Juhász korábban nem volt ennyire szégyenlős, ha drogról volt szó. Emlékezetes: a marihuána legalizálásáért küzdő politikus volt, hogy egy egyméteres kenderpalántával jelent meg a bíróságon. 

A Fővárosi Bíróság az ügyben hozott határozatának indokolásában kimondta: Juhász Péter személye fokozottan veszélyes a társadalomra, mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse.

Visszatérve a szakvéleményre, az áldozatsegítő civil szervezet a gyermekek kapcsán kijelentette: „ismert tény, hogy a gyermeknek a biztonsághoz és az egészséges fejlődéshez való joga minden esetben sérül, ha valamely szülője bántalmazó, tehát akkor is, ha őt magát nem, csak anyját éri közvetlen erőszak”. A dokumentum szakmai ajánlásában az is olvasható, hogy a gyermekfelügyeleti vitában a kapcsolati erőszak miatt nem javasolt a felek között a mediáció, közvetítés alkalmazása.

A szakpszichológus összefoglaló véleménye szerint javasolható, hogy a bíróság az édesanyának ítélje a szülői felügyeleti jog teljes körű gyakorlását, mivel ez a gyermekek elsődleges (mindenekfelett álló) érdeke.

Juhász Péter a családon belüli erőszakot tagadja, Facebook-bejegyzése szerint politikai lejáratás áldozata lett. Közben a PestiSrácok.hu. információi szerint kényszerítés, súlyos testi sértés, kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt Tényi István feljelentette Juhász Pétert az ügyészségen.

Az egykori élettárs hétfőn a Patent Egyesületen keresztül reagált. Azt írja, nem közszereplő, a gyermekelhelyezési és egyéb jogvitákat a bíróságon és más hatóságok előtt akarja lefolytatni, nem a nyilvánosság előtt. A gyermekek édesanyja elhatárolódik az iratok nyilvánosságra kerülésétől, mert meg akarja védeni gyermekeit a jogvita következményeitől. Ugyanakkor visszautasította és valótlannak nevezte Juhász azon állításait, melyeket az Együtt elnöke posztjaiban fogalmazott meg vele szemben. „Ezen állítások tételes cáfolata a bírósági és hatósági eljárások során megtörtént, azonban miután a jogvitát nem a nyilvánosság előtt kívánom lefolytatni, a közvélemény előtt Juhász Péter valótlan állításaira jelen állás szerint nem kívánok részletesebben reagálni” - olvasható az egykori élettárs közleményében.

Juhász Péter számára idő előtt véget ért a kampány

Mostantól egy küzdelme maradt, és az a gyerekelhelyezési per - így értékel a szakértő a családon belüli erőszakkal vádolt Együtt-elnök esetében. Az igazságot nehezebb kideríteni ugyanis, mint a politikus elleni személyi támadások és az általa elkövetett politikai hibák következményeit.

Az ügy elvileg egyszerű lenne. A kérdés lényege az: bántalmazta-e volt élettársát Juhász Péter, az Együtt elnöke? Tágabb értelemben pedig: van-e keresnivalója a politikában? - írja a hvg.hu

Az egyelőre nem látszik, hány fordulat van még ebben az ügyben, de az Együttnek jelenleg sokkal nagyobb problémái vannak más miatt: a párt széthullott, a támogatottsága alacsony, a pártelnökké választott Juhász Péter nem érte el a céljait – mondja Juhász Attila. Nincs Új Pólus, Karácsony Gergely és a Párbeszéd is otthagyta őket és az MSZP-vel állt össze, az utóbbi egy évben sokan otthagyták a pártot.

Magyar Idők/ Magyar Hírlap/ hvg.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ