Cover
Belföld
Gyurcsányék szerint köpönyegforgató, áruló és alkalmatlan Karácsony Gergely
2018-02-1215:30
Karácsony Gergely, gyurcsány ferenc, dk, mszp, párbeszéd
Hiába állapodott meg együttműködésről az egyéni kerületekben az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, az ellentétek nagyon erősek a két párt között. Karácsony Gergelyről, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről pedig gyűlölettől és mélységes lenézéstől csöpögő cikkeket közöl a Gyurcsány Ferenc érdekkörébe tartozó Nyugati Fény blog. Az oldal szerint a zuglói polgármester teljesen alkalmatlan a feladatára, ráadásul bármelyik pillanatban képes elárulni a szövetségesét - írja az Origo.
"Ja, hogy maga bölcsészdoktor? Kérem, ne nyúljon semmihez!" - a régi vicc jut az ember eszébe, miközben nézi Karácsony Gergőt az ATV új műsorának első részében - így számolt be az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a legfrissebb szerencsétlenkedő fellépéséről a Nyugati fény című blogoldal. A portál egyértelműen Gyurcsány Ferenc, a DK elnök érdekkörébe tartozik. De tudnak ennél még keményebben is fogalmazni. Például, amikor Karácsony múltját idézik. Karácsony Gergely abban az LMP-ben indult, ahol ordítva szidták a szocialistákat meg a rendszert, 2010 előtt. "Mert akkor ugye rettenetesen szar volt az élet a világnak ezen a táján. De semmi baj, Geri, csak az ökör következetes. Csak az a fránya internet, az nem felejt" - olvasható egy korábbi bejegyzésben. 

Azt is felidézték, Karácsony Gergely pár éve a Debreceni Egyetemen tartott előadásán kijelentette:
Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt!
és aki még nemrég is szenvedélyesen érvelt amellett, miért a külön listákon lehet jobban megmutatni a pártok saját arculatát és maximalizálni a szavazatokat. "Karácsony Gergő ifjú kora ellenére sok köpönyeget megforgatott már, most a politikai túlélés reményében az általa sokáig leprázott MSZP-sek listájára kéredzkedett fel, azt ígérve: hozza a saját népszerűségét." 

Arról, hogy az MSZP a közös listát erőltető Karácsonyt választotta miniszterelnök-jelöltnek, ezt írta a Nyugati Fény: "Hahó, pár hónapja akkorát taknyoltatok ezzel a mutatvánnyal, mint az ólajtó, miért kell ugyanazt a bukott receptet erőltetni?" Ezt is írták: "Molnár Gyuláék megint tövig nyomják a gázt a zsákutcában".

Mindezek a bejegyzések egyértelműen mutatják azt, hogy a Gyurcsány-párt és Karácsony között mostanra áthidalhatatlan ellentét alakult ki. Mindezen persze nem lehet csodálkozni, mert végül is teljesen érthető, hogy a DK csalódott Karácsonyban. A köpönyegforgató LMP-PM-P-MSZP-s Karácsony ugyanis Gyurcsány akoljából indult. 2002 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán dolgozott politikai tanácsadóként. Ezzel párhuzamosan pedig a Gyurcsány-kormány alatt az állami százmilliókból kitömött Medián kutatási igazgatója volt Karácsony.
Karácsony legújabb árulása pedig az volt, hogy miközben az Együttel már megállapodtak arról, hogy ő lesz az Együtt-Párbeszéd szövetség közös miniszterelnök-jelöltje, azután a szocik jobb ajánlatára igent mondva faképnél hagyta a Szigetvári-Juhász csapatot. Korábban pedig az LMP-től vált el meglehetősen furcsa körülmények között. Mindkét esetben a legfőbb motiváció a politikai túlélés volt. Meglepő lenne, ha ezek után Gyurcsányék megbíznának benne.

A szocialistáknak már amiatt kell aggódniuk, hogy bejutnak-e a parlamentbe

Mivel az MSZP és a Párbeszéd közös listát indít, 10 százalékot kell elérniük az áprilisi választáson ahhoz, hogy bejuthassanak a parlamentbe. A szocialista politikusok csak most jöttek rá, hogy nem volt annyira jó ötlet az MSZP-Párbeszéd közös listája, mivel így 10 százalékot kell elérniük a parlamenti választáson ahhoz, hogy bejuthassanak az országgyűlésbe – írja a Híradó. A két párt alacsony támogatottsága miatt viszont ez nagyon nehéz lesz. A baloldali ellenzéki jelöltek számára idegőrlőek lesznek a következő hetek, hiszen már most azon aggódnak, hogy lesz-e helyük a parlamentben. 
Sajtóhírek szerint az MSZP tagsága nem hisz abban, hogy sikerül megugrani a küszöböt, ezért a pártban többen azt szerették volna, ha Karácsony Gergelyék az MSZP listáján kapnak helyet. A párton belül uralkodó feszültség és érdekellentétek miatt több régi MSZP-s arc is visszavonul.
Néhány hete Bárándy Gergely közölte, hogy lemond párttisztségéről, mert – mint fogalmazott – vállalhatatlanná vált számára a folytatás. Legutóbb pedig Gyöngyös polgármestere, az MSZP egyik alapítója, Hiesz György jelentette be, hogy nem indul a választáson, sőt harminc év után kilép az MSZP-ből, mert pártja Fodor Gábort indította volna helyette. Az MSZP a Liberálisokkal is megegyezett nagy nehezen, viszont Fodor Gábor nem kapott befutó helyet a közös listán. Mindez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szocialisták csak "ideológiai és szépészeti" jelentőséget tulajdonítanak az együttműködésnek. Minden nézeteltérés ellenére Molnár Gyula pártelnök úgy fogalmazott: nagy az összhang a pártok között és a közös listán is minden rendben van - írja a 888.hu.

Origo, 888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ