Cropped landscape
Belföld
Tiborcz nem volt az Elios ügyvezetője
2018-02-1014:05
Tiborcz István, elios, Simicska Lajos, olaf
Célt tévesztett a miniszterelnök családja elleni lejárató hadjárat, ugyanis Orbán Viktor veje, Tiborcz István soha nem volt az Elios Zrt. igazgatósági elnöke, és egyetlen önkormányzattal kötött szerződésen sem szerepelt az aláírása. Az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentésében vizsgált és vitatott pályázatok idején az Elios többségi tulajdonosi jogait Simicska Lajos érdekeltsége gyakorolta - írja a Magyar Idők.
Semmilyen igazságalapja nincs annak az ellenzéki médiában közölt híresztelésnek, hogy a miniszterelnök veje az Elios Innovatív Zrt. igazgatóságának az első számú vezetője lett volna.

Az energetikai cég igazgatóságának elnöki tisztjét Erdei Bálint töltötte be, Tiborcz István pusztán igazgatósági tag volt, aláírása egyetlen önkormányzattal kötött szerződésen sem látható, nem írt alá ilyen dokumentumokat.

Azzal, hogy Tiborcz István nevét összefüggésbe próbálják hozni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) választási kampányra időzített jelentésével, valójában Orbán Viktor családját igyekszik támadni az ellenzék.

Legutóbb lapunk arról számolt be, hogy a vizsgált, 2009 és 2014 közötti időszakban az Elios fő tulajdonosa Simicska Lajos Közgép Zrt.-je volt, nem Tiborcz.

Érdemes felidézni, hogy Tiborcz István Erdei Bálinttal 2009-ben 50-50 százalékos tulajdonban alapított egy céget, amelyből a későbbiek során jött létre az Elios.

Nyolc hónap elteltével – még 2009-ben – azonban Tiborcz István kiszállt az energetikai cégből, onnantól számítva 2014 áprilisáig semmilyen tulajdonrésze nem volt a cégben, az Elios többségi tulajdonosi jogai Simicska Lajos érdekeltségéhez, a Közgéphez kerültek.

Az OLAF szerepét árnyalja, hogy a Simicska zászlóshajójaként ismert Közgépet kellene kérdőre vonnia a vitatott uniós pályázatokkal kapcsolatban, de a nagyvállalkozót és az építőcégét még csak meg sem említik a jelentésben. Tény az is, hogy az ellenzéki médiatámadások célpontjává vált érintetteket nem kérdezte meg az OLAF.

Az uniós hivatalnak a hazai ellenzék iránt tapasztalható elfogultságát mutatja a jelentés több más pontja is. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szavaiból legutóbb kiderült: az OLAF azt is valótlanul állította, hogy csak a megtérülés érdekében fogadták el az Eliosnak azt az állítását, hogy a Tungsram lámpák százezer órát képesek világítani.

A Philips, illetve a Hofeka Kft. részéről lapunknak egybehangzóan állították: 2012-ben már elérhetők voltak a százezer órás LED-es világítótestek, így az OLAF jelentésével ellentétben nem lesz szükség az égők cseréjére a tervezett 25 éves élettartam lejárta előtt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ