Cropped landscape
Belföld
Még szigorúbb lehet a Stop Soros
2018-02-0906:02
Több mint hatszáz észrevétel érkezett eddig a Stop Soros törvénycsomaghoz. A bevándorlást támogató, finanszírozó szervezetek ellen még szigorúbb fellépést követelnek a társadalmi vitában részt vevők. Több, a spekulánshoz kötődő szervezet viszont a törvényjavaslat visszavonását követeli a kormánytól.
A kormány által társadalmi vitára bocsátott Stop Soros törvénycsomaghoz az elmúlt három hétben már több mint hatszáz érdemi észrevétel érkezett – tájékoztatta a Magyar Időket a Miniszterelnöki Kabinetiroda. 
 
Arról is beszámoltak: a Stop Soros célját, hogy szigorú fellépést biztosítson azok ellen, akik az illegális migrációt szervezik és azt finanszírozzák, az eddigi vélemények többsége támogatja, sőt sokan további szigorításokat javasolnak.
Vannak, akik a tervezetben megjelölt 25 százalékosnál is magasabb illetéket javasolnak kivetni a külföldről támogatott szervezetekre, és abból nemcsak a határvédelmet, hanem a migrációval járó minden állami és bűnügyi költséget is fedeznék. Mások a büntető törvénykönyv szigorítását is javasolják.
 
Olyan indítvány is érkezett, hogy a bevándorlást elősegítő szervezetek csak magyar banknál nyitott folyószámlán tarthassák a támogatásai­kat, külföldi bankszámlán ne. Egyes vélemények szerint az USA mintájára ezen szervezeteket „idegen ügynökségnek” kellene nyilvánítani. A beérkezett vélemények között többen pontosító észrevételeket tesznek. A kabinetiroda arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez nem azt jelenti, hogy ezek automatikusan beépülnek a törvényjavaslatba, ám előzetesen minden véleményt megvizsgálnak.
 
A Magyar Idők azt is megtudta: az eddig beérkezett vélemények között vannak olyanok is, amelyek a törvénycsomag visszavonását követelik a kormánytól. Ilyen véleményt fogalmazott meg a Soros György alapítványa által támogatott Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Transparency International Magyarország is.

A Stop Soros törvénycsomagot az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetére, február 19. előtt benyújtja a kormány. A bevándorlást szervezőkre és finanszírozókra vonatkozó esetleges szigorításokról a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja is tárgyal a február 14–15-i, visegrádi kihelyezett frakcióülésen.

A kormány január 18-án hozta nyilvánosságra és bocsátotta társadalmi egyeztetésre a törvénycsomagot. A javaslat célja, hogy érvényesítse a legutóbbi nemzeti konzultáción véleményt alkotó magyar emberek elsöprő többségének akaratát, és szigorú fellépést biztosítson azok ellen, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák.

A három törvényjavaslatból álló csomag alapján a bevándorlást szervező, a migrációt elősegítő szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat, és be is kell számolniuk tevékenységükről. Külföldi támogatásaik után 25 százalékos illetéket kell fizetniük, ezt az összeget az állam határőrizeti feladatokra fordítja.

Azok, akik a bevándorlás szervezését finanszírozzák, legalább olyan veszélyesek, mint azok, akik a bevándorlást szervezik, ezért a törvény rájuk vonatkozóan bevezetné az idegenrendészeti távoltartás intézményét. Ezzel a nem magyar állampolgárokat kitilthatják Magyarország területéről, a magyarokat pedig eltilthatják a schengeni határok övezetéből.

A javaslat a kormány honlapján megtalálható, arról a parlamenti benyújtásig mindenki elmondhatja véleményét a velemenyezes@mk.gov.hu e-mail-címen.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ