Cropped landscape
Belföld
Az OLAF elhallgatja Simicska szerepét
2018-02-0906:17
Érthetetlen módon a miniszterelnök vejét támadja az ellenzék és sajtója az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése kapcsán, miközben meg sem említik, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos egyik cége volt az Elios Innovatív Zrt. fő tulajdonosa. Többször szóvá teszi az uniós hivatal Tiborcz István szerepét, holott a kérdéses időszakban neki már nem volt köze a céghez - írja a Magyar Idők.
Az OLAF-jelentésnek a választási kampány kezdetén történő közzétételét követően a sajtóban megjelent hírek hatására összellenzéki támadás is indult a napokban a vállalat és a miniszterelnök családja ellen.
 
Az OLAF-jelentés a 2009 és 2014 közötti időszakot vizsgálja, de ekkor a cég fő tulajdonosa Simicska Lajos Közgép Zrt.-je volt, nem Tiborcz István. Tiborcz 2009-ben Erdei Bálinttal 50-50 százalékos arányban alapított egy céget, amelyből később jött létre az Elios. Nyolc hónap elteltével Tiborcz István kiszállt a cégből, és 2014 áprilisáig már nem ő, hanem a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép gyakorolta a többségi tulajdonosi jogokat.

Az OLAF által vizsgált időszakban tehát Tiborcz Istvánnak már semmilyen tulajdonrésze nem volt az Eliosban, így ebben az ügyben a csalás elleni hivatalnak, valamint az ellenzéki sajtónak a Közgépet kellene kérdőre vonnia, ám a hivatal még csak meg sem említette a jelentésben Simicskát vagy építőcégét.
 
Az ügyben vizsgálódó OLAF egyébként az érintetteket eddig nem volt hajlandó meghallgatni. Tiborcz István jogi képviselője a Magyar Időknek megerősítette, hogy az ügyet egyszer már kivizsgálták. Hozzátette: ügyfelei mindig mindenben szabályosan jártak el, és állnak a megismételt vizsgálat elébe. 
 
A milliárdos zászlóshajójaként ismert Közgép egy vállalkozáson keresztül rendelkezett többségi tulajdonnal az Eliosban a vizsgált időszakban. A cégbírósági adatok alapján 2012. február 3-án az akkor már a Közgép tulajdonában álló E-OS Zrt. bukkant fel tulajdonosként az energetikai cégben, és 2013. június harmadikáig birtokolta a részvények többségét. Simicska emellett Áfra Barnabás személyében speciális jogosítvánnyal rendelkező tagot delegált az Elios igazgatóságába, aki közvetlenül is köteles volt jelenteni a Közgépnek.

A Magyar Időknek nyilatkozó szakemberek szavaiból kiderült: az OLAF-jelentés valótlanul állítja, hogy csak a megtérülés érdekében fogadták el az Eliosnak azt az állítását, hogy a Tungsram-lámpák százezer órát képesek világítani. 
 
A dokumentum egy sarkalatos pontját cáfolták az energetikai cég számára LED-eket biztosító két vállalat szakemberei. 
 
Szabó Tibor, a Philips, valamint Hoffman Péter, a Hofeka Kft. vezető munkatársai kérdésünkre egybehangzóan állították: a különböző gyártók által ajánlott lámpatesttípusoktól függően a 2012 és 2014 közötti időszakban már elérhetők voltak a százezer órás LED-es világító testek, amilyen például a Philips Luma lámpatestcsalád, így az OLAF jelentésével ellentétben nem lesz szükség az égők cseréjére a tervezett 25 éves élettartam lejárta előtt. Lapunk megkeresésére a legnagyobb konkurens vállalat, az Enerin képviselői szintén megerősítették: 2012-ben már képesek voltak a lámpák ekkora teljesítményre.

A közvilágítási program az MSZP kormányzása idején indult 2009-ben, a Bajnai-kabinet kezdeményezte a projektet, mert a városok többségében elavult volt a közvilágítás. Összesen 117 városban bonyolítottak le ilyen tendert, és valamennyi sikeres volt. 
 
Több cég is versenyzett, az Elios csak a települések egyharmadában nyert. A tendereket korábban már vizsgálta az ügyészség, és mindent rendben talált. 
Az Elios szolnoki beruházása kapcsán költségvetési csalás miatt az MSZP feljelentést tett. A Jobbik szerint pedig a botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnöknek le kellene mondania.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ