Cropped landscape
Belföld
Háború az MSZP-ben Fodor Gábor miatt
2018-02-0813:18
Fodor Gábor, mszp
Közfelkiáltással, egy emberként szavazták le Gyöngyösön délutáni gyűlésükön a helyi szocialisták, hogy Fodor Gábor legyen az ország­gyűlési képviselőjelöltjük – adta hírül szerdán az Atv.hu. Az ügy kapcsán hazugsággal vádolja egymást az MSZP elnöke és a visszaléptetett gyöngyösi képviselőjelöltje. Az még nem dőlt el, hogy ki indulhat a megüresedett körzetben, és azt sem tudni, Fodor ­felkerülhet-e az MSZP–Párbeszéd-listára - írja a Magyar Idők
Hiesz György gyöngyösi polgármester visszalépésével hiába nyílt meg az út Fodor Gábor előtt, szerda délután eldőlt, hogy nem a Magyar Liberális Párt elnöke indul egyéniben Heves megye 2-es választókerületében az országgyűlési választáson, mert az MSZP helyi szervezete megakadályozta ezt – derült ki sajtóbeszámolókból. 

Emlékezetes, a Magyar Liberális Párt elnökének indulása azok után merült fel először a sajtóban, hogy Hiesz kedden visszalépett a jelöltségtől, sőt a politikus azt is bejelentette: kilép az MSZP-ből. 

Az Atv.hu azt írta, hogy a rendkívül kínos helyzetbe került Molnár Gyula pártelnök tegnap leutazva Gyöngyösre az MSZP helyi szervezetének gyűlésén hárompontos megoldást javasolt a jelölési és bizalmi válsághelyzet feloldására. 

Az Atv.hu-t úgy tájékoztatták, hogy az első lehetséges megoldásként valóban Fodor Gábor nevét vetette fel, de azonnali és hihetetlen ellenállással találkozott: a teremben lévő gyöngyösi szocialisták közfelkiáltással egy emberként utasították el azonnal a liberálisok elnökének jelölését. 

A második helyen az MSZP elnöke arra tett javaslatot, hogy legyen egy helyi szocialista képviselőjelölt, harmadik lehetőségként egy „országos ismeretségű” MSZP-politikust ajánlott, de nevet nem mondott. 

Molnár Gyulával Korózs Lajos utazott Gyöngyösre, mert onnan a konfliktuskezelés után Egerbe mentek tovább egy fórumra. Rajtuk kívül még Mesterházy Attila volt ott a gyűlésen, mert „régi jó barátja” a lemondott Hiesz György. 

Az Atv.hu-nak azt mondták, a helyszínen felkérték Mesterházy Attilát, hogy legyen ő az MSZP–Párbeszéd képviselőjelöltje, ő viszont nem vállalta. Valaki Korózs Lajos nevét is bemondta, de „ennek nem volt különösebb visszhangja”. 

Így délután az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy a helyi elnök, Orosz Bálint lesz az MSZP–Párbeszéd jelöltje. Őt a megyei MSZP-elnök, Érsek Zsolt is teljes mértékben támogatja – tették hozzá. 

A 24.hu Hiesz Györgyre hivatkozva tegnap azt közölte, hogy a ­pesti vezetők másfél hete tájékoztatták Gyöngyös első emberét a Fodor-tervről, amire akkor ekképpen felelt: „Ha így gondoljátok tisztességesnek, helyesnek, hatékonynak, én visszalépek.” 

Aztán mint jelezték, meg is érkezett a ­selyemzsinór. Az internetes ­portál az Atv.hu információinak ellentmondva viszont arról írt, hogy már hétfőn állt a bál a gyöngyösi szocialistáknál, és már az akkori esti, éjszakai csörték eredményeképpen elengedte Fodor Gábor kezét Molnár Gyula. 

Tovább bonyolítja a képet, hogy Molnár azt nyilatkozta a 24.hu-nak: Hiesz György eleve vissza akart lépni. Utóbbi viszont nem érti, miért akart volna eleve visszalépni, hiszen ő jelentkezett a feladatra. 

Nem én találtam ki, hogy Gábort esetleg listára kéne állítani, a kezdeményezés föntről jött. Nekem eszembe se jutott volna visszalépni, ilyen helyzetbe hozni a pártot – tette hozzá Hiesz. 

Kérdés ezek után, hogy Molnár ­Gyula megpróbálja-e felerőltetni Fodort az MSZP–Párbeszéd-listára, befutónak ígérkező helyre. Erre az egyik Atv.hu-nak nyilatkozó elnökségi tag úgy reagált: ezzel az MSZP elnöke teljesen elásná magát a pártelnökség előtt. 

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ