Cover
Belföld
Gyurcsány-vagyon: újabb hibára derült fény
2018-02-0807:33
Megszegte a vagyonnyilatkozat-kitöltési útmutató előírásait Gyurcsány Ferenc, ugyanis nem csak azt „felejtette el” bejelenteni, hogy Bécsben majd 160 millió forintnyi megtakarítása van, de azt sem részletezte, hogy milyen értékpapír-portfóliókban tartja mintegy 605 millió forintnyi megtakarításának ide vonatkozó részeit. A képviselői vagyonnyilatkozat kitöltéséhez tartozó útmutató II/5-ös pontja szerint „az egy kibocsátó által azonos időpontban kiadott azonos elnevezésű értékpapírok együttes értékük feltüntetésével is megjelölhetőek”. Értelemszerűen a különböző elnevezésű és időbeli kibocsátású papírokat azonban külön-külön meg kell nevezni. 
A DK elnöke esetében, mint utóbb kiderült, nem erről volt szó, a milliárdos politikus csak később számolt be a portfóliók részletezése nélkül arról, hogy tíz- és százmilliókat tart a Concorde Értékpapír Zrt.-nél, a Hold Alapkezelő Zrt.-nél és értékpapírkölcsöne van szintén a Concordnál. Az is kiderült, hogy jelentős összegeket tart a UniCredit Bankban és az osztrák elit pénzintézetnél, a Schoellerbank AG-nál. A volt szocialista kormányfő lapunk cikke után hétfőn, Facebook-oldalán részletesen közölte befektetései 2017. december 31-i állását. A vagyonbevallás határideje azonban öt nappal korábban, január 31-én már lejárt. A 605 millió forintnyi megtakarítása kapcsán Gyurcsány bejegyzésében cinikusan még hozzátette: „Ha jól emlékszem, pontosan ez a szám szerepel a vagyonnyilatkozatomban.”

A Magyar Idők számolt be arról, hogy a DK elnöke vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben helyezett el. Gyurcsány azt állította, a vagyonnyilatkozatában feltüntetett, 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában. Közben lapunk olyan információhoz jutott, hogy a volt kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, és akkor még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban, de ez a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

Ezt követően fordult a parlament mentelmi bizottságához, a Magyar Idők főszerkesztője, Gajdics Ottó, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezve Gyurcsány Ferenccel szemben. Nem sokkal később Gyurcsány is megküldte levelét az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökének, hogy vizsgálja meg a vagyonnyilatkozatában foglaltak törvényességét. A bizottság hétfői zárt ülését követően mindkét beadványt áttekintette, azokról azonban csak legközelebbi ülésén fog tárgyalni.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ