Cropped landscape
Belföld
Botrányos nyilatkozat Gyurcsány elvbarátjától
2018-02-0809:34
A Jobbikkal inkább elnéző, a KDNP-s Hollik Istvánt támogató Köves Slomó hitközségi vezetőt hevesen támadja Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbija. Nyilatkozatháború robbant ki egy választási szórólap miatt - közölte a Magyar Hírlap.
„Ateistaként nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya, nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát, nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok” – írta a Facebookon, egy bejegyzéshez fűzött kommentjében a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Vágó István. 

Ismeretes, a volt műsorvezető szintén a közösségi médiában fakadt ki, mert Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerepel a Fidesz–KDNP belvárosi egyéni képviselőjelöltje, Hollik István szórólapján, mondván, a kereszténydemokrata politikus személyében garanciát lát arra, hogy „hitéleti és kulturális kiteljesedésünk minden szükséges segítséget megkapjon”. Később az egyházi vezető úgy nyilatkozott, bármely demokratikus párt jelöltje megkaphatja a támogatását, aki az említett célokat fontosnak érzi. Egyébiránt elnézést kért, mondván, nem akart a kampányba beavatkozni.
Vágó István saját bevallása szerint nehezen viseli a „kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát” (MTI-fotó: Kallos Bea)
A Magyar Hírlap megkeresésére Köves Slomó Vágó bejegyzése kapcsán úgy fogalmazott, sajnos ismét igazolódik, hogy a legnagyobb ellenségünk nem is a gyűlölet, hanem a gyűlöletet kiváltó mérhetetlen tudáshiány. 

Vágó Istvánról semmiféle rosszindulatot nem feltételezek. A szüleim korosztályához tartozik, tudom, hogy a zsidó identitás kapcsán mennyi szorongással, tabusítással, félelemmel kellett megküzdeniük és kellett kompromisszumokat kötniük. Jöjjön el egyszer a közösségünkbe, ismerje meg azokat az embereket, akik az övéhez hasonló családtörténetek után úgy döntöttek, hogy a zsidó identitásnak egy olyan formáját szeretnék megélni, amely spirituális, lelki, közösségi tartalommal tölt fel. Az EMIH tagjai távolról sem mind kaftános pajeszosak, de a kaftános, pajeszos tagok is hozzá hasonló emberi dilemmákkal, kérdésekkel birkózó, gondolkodó emberek
– üzente a rabbi. 

Érdekes adalék, hogy mások mellett a Mazsihisz részéről Radnóti Zoltán rabbi is keményen támadta Köves Slomót, mégpedig a Simicska-féle Magyar Nemzetben, noha korábban a Jobbikhoz köthető Alfahírnek adott interjúban arról értekezett, hiába vannak vállalhatatlan elemek Vona Gáborék múltjában, attól még lehet felelős, sőt követhető kormányzati tényező belőlük. 

Magyar Hírlap

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ