Cropped landscape
Belföld
250 millió forint kenőpénzt kért zsebbe a szocialista Botka László és Toller László
2018-02-0816:23
botka lászló, mszp, toller lászló, kenőpénz
250 millió forint kenőpénzt kért zsebbe a szocialista Botka László és Toller László 2004-ben egy pécsi ingatlanüzlet nyélbeütése érdekében. Erről az ECHO TV Híradójának egy német ingatlanbefektető cég magyarországi megbízottja számolt be. F. Attila azt állítja: a Botka László által kiszemelt milliárdos nagyságrendű ingatlanprojektben a kenőpénzeket személyesen vették át a szocialista politikusok.
A bányászat leáldozásával a pécsi István-akna valódi szellemvárossá változott, ezért a területre korábban több tízmilliárdos turisztikai fejlesztési tervek készültek. Luxusszállodát, idősek otthonát, konferenciaközpontot, uszodát és wellnessközpontot építettek volna. Egykori tulajdonosa, 2008 decemberében azonban – feltehetően a gazdasági válság hatására – minden tevékenységet leállított. 
"Mivel dr. Botka László úr baráti kapcsolatban volt Toller László úrral, illetve a bányavagyon kezelőivel, megszervezte és elintézte, hogy ingatlanvételi igényünk a döntéshozók elé kerüljön" - mondta F. Attila az ECHO TV Híradójának. 
Egy német befektető még 2000-ben keresett ingatlanprojektet Magyarországon. Botka László szocialista országgyűlési képviselőhöz eljutva, 2004-ben tippet is kapott, épp a már említett pécsi István-akna területére. Szeged jelenlegi polgármesterének helyszínválasztása nem volt véletlen, ugyanis jó baráti viszonyt ápolt az akkori pécsi városvezető mentorával, Toller Lászlóval. Az ügyletről a német cég magyarországi megbízottja számolt be az ECHO TV-nek. A férfi azt állítja: mivel az engedélyezés nehezen haladt, ezért a szocialista politikusok személyes közbenjárásukért 250 millió forint csúszópénzt kértek a befektetőtől. 
 
"A következőt rakták össze: a Gazdasági Minisztérium átadja az ingatlanokat a Pécsi Önkormányzat ingatlankezelő cégének, majd azt pályáztatás nélkül eladja a befektetőknek. Ezt a folyamatot ők végig viszik, elejétől a végéig, hiszen befolyásukkal ezt ők megtehetik. Viszont ennek ára van. A vételár, az ingatlan méretéhez relatív szociális lesz, kb. 210 millió forint, amit adásvételi szerződés útján be kell utalni a pécsi vagyonkezelőhöz, továbbá 250 millió forint értéket készpénzben, papír nélkül oda kell adni Botka László úr és Toller László úr kezeihez.”
 
"Toller és Botka tartották is a szavukat" - folytatta a férfi. 
A vételárat a pécsi vagyonkezelő felé a szerződés szerint a befektetők a bankon keresztül elutalták, dr. Botka László és Toller László urak felé pedig a 250 millió forint több részletben a befektetők engedélye alapján megfizetésre került. Nyilván a bankból, csak kisebb részletekben, hosszabb idősíkban lehetett ezt készpénzben megoldani. Jómagam egy alkalommal vittem összeget, ami egyébként 50 millió forint volt, méghozzá a Parlament melletti Biarritz étterembe, ahol az emeleti részen várt Botka László és Toller László, az átvétel ott történt meg. A reklámszatyorban lévő pénzt átvették, majd valamelyik úr sofőrje levitte a szolgálati járműbe, a többi tételt kollégáim több kisebb részletben vitték kézhez dr. Botka László és Toller László uraknak
- nyilatkozta az ECHO TV-nek F. Attila.

A vesztegetési botrány akkor derült ki, amikor a Fővárosi Törvényszéken egy ÁFA-csalási ügyben hallgatták volna ki F. Attilát, aki a német ingatlanbefektető cég Híradónknak nyilatkozó megbízottja. Az elsőrendű vádlott ugyanis felkészült a szocialistákat is érintő vallomásával a csütörtöki kihallgatásra, ám a bíró a másodrendű vádlott betegségére hivatkozva április elejére napolta a tárgyalást.

F. Attila ügyvédje szerint a mai tárgyaláson a védence szeretett volna vallomást tenni, ami vezető szocialista politikusokat is érintett volna, de a bíróság mindenféle eljárásjogi akadályt félretéve úgy döntött, hogy a tárgyalást nem fogja megtartani. Az ügyvéd szerint semmi akadálya nem lett volna a tárgyalás megtartásának, mivel a vádlottakat egymás távollétében hallgatja meg a bíróság.

Botka Lászlót kerestük, de sajtósán keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni az ügyben. Később közleményben azzal védekezett, hogy az érintett időszakban sem polgármester, sem pedig országgyűlési képviselő nem volt.

A TELJES RIPORT IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ