Cropped landscape
Belföld
Ukrajna csak úgy tesz, mintha érdekelné az oktatási törvény
2018-02-0721:01
ukrán oktatási törvény, Fedinec Csilla, Velencei Bizottság, magyarország
Csak halogatás és időhúzás az ukrán oktatási törvény hetes cikkelyének végrehajtásának felfüggesztése – nyilatkozta Fedinec Csilla az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. 

Fedinec Csilla rámutatott, az ukrán oktatási minisztérium nem tárgyalt magáról a kerettörvényről, holott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének októberi, rendkívüli határozata, illetve a Velencei Bizottság decemberi jelentése is ráirányította a figyelmet, hogy az oktatási törvény hetes cikkelyével van a probléma. 

A Velencei Bizottság döntése azért félreértelmezhető, mert kétféle dokumentumot adott ki: egy százoldalas jogi megoldást tartalmazó határozatot, illetve egy kétoldalas politikai összefoglalót. A nyilvánosság elé pedig csak az utóbbit tárták – tette hozzá. 
Ukrajna pillanatnyilag erre játszik rá, és úgy tesz, mintha mindenkivel tárgyalni szeretne, de Fedinec Csilla megítélése szerint nem áll szándékukban foglalkozni az üggyel. 
Az MTA tudományos főmunkatársa szerint az oktatási kerettörvény felfüggesztésének anyagi, költségvetési okai is lehetnek, mert az teljes oktatási reformot ír elő, ez pedig hatalmas pluszkiadással jár. 
Ukrajna helyzete pillanatnyilag rendkívül válságos. A teljes kilencvenes évek GDP-je nulla szint alatt volt, aztán egy enyhe emelkedést követően a 2008-as válság után megint mélypontra süllyedt, és most újra ott tartanak GDP szempontjából, mint a kilencvenes években
- fogalmazott.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

A témában Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke is a Napi aktuális vendége volt, a vele készült beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ