Belföld
Táncsics Mihályt csinálna az MSZP Czeglédyből
2018-01-3007:48
Czeglédy Csaba, mszp, Gyurács Ferenc, Human Operator Zrt., 2018-as választások, budai gyula
Komolyan felmerült szocialista berkekben, hogy elindítják Szombathelyen egyéni képviselőjelöltként a hárommilliárdos csalással gyanúsított Czeglédy Csabát – értesült a Magyar Idők MSZP-s forrásból. Az előzetes letartóztatásba helyezett szocialista politikus pártja választási listáján is befutó helyre kerülhet. Közben összevonták a Czeglédy-ügyben a rendőrségen fedezetelvonás gyanújával indult eljárást az adóhatóságnál folyó nyomozással. Fidesz szerint valószínűleg törvénytelen volt a Czeglédynek adott Altus Portfólió-kölcsön. 
Annak ellenére, hogy előzetes letartóztatásban van, párttársai országgyűlési képviselőjelöltet csinálnának Szombathelyen a hárommilliárdos csalással gyanúsított Czeglédy Csabából. A Magyar Idők információi szerint Gyurcsány Ferenc és Botka László egykori ügyvédjét úgy próbálnák eladni a választóknak, mint a „fasizálódó Orbán-rendszer üldözöttjét”. 
Czeglédy lehetne a mi Táncsics Mihályunk
– fogalmazott a lapnak a szocialista forrás. Szavai szerint Czeglédy az országos pártlistán is előkelő helyre kerülhet, így mandátumszerzése majdnem biztosra vehető. 

Fontos szempont továbbá, hogy a mentelmi jog a képviselőjelölteket is megilleti. Ez ugyan a Czeglédy Csaba ellen folyamatban lévő eljárásokat nem érinti, de újabb bűncselekménnyel csak akkor lehetne meggyanúsítani, ha a választási kampányban a Nemzeti Választási Bizottságtól, megválasztása vagy listás mandátum szerzése után pedig az Országgyűléstől mentelmi jogának felfüggesztését kéri a nyomozó hatóság. Amennyiben ez megtörténne, azt a szocialisták belföldi és nemzetközi fórumokon egyaránt a demokrácia elleni támadásként próbálnák meg tálalni. 

Összevonták a két nyomozást 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága vizsgálja tovább a Czeglédy-ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) elkezdett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt indult ügyet – tudta meg a Magyar Idők. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a lappal azt közölte: azután döntöttek a két ügy egyesítése mellett, hogy megállapítást nyert, a rendőrségi nyomozás szorosan összefügg a szocialista politikus és társai elleni, hárommilliárdos költségvetési csalás alapos gyanúja miatt elrendelt vizsgálattal. A főügyészség a büntetőeljárásról szóló törvény adta lehetőségével élve hozta meg a döntést, miután az adóhatóságnak nincs hatásköre a rendőrség illetékességébe tartozó eljárás lefolytatására, ám a nyomozást felügyelő főügyészség kijelölheti, hogy melyik nyomozó hatóság vizsgálja tovább az ügyet. 

Fidesz: Valószínűleg törvénytelen volt a Czeglédynek adott Altus Portfólió-kölcsön 

Alaposan feltételezhető, hogy törvénytelen volt a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Portfólió kft. és Czeglédy Csaba közötti kölcsönügylet - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus szerint ezt igazolja a céggel szemben indított jegybanki piacfelügyeleti eljárás is. Budai felidézte: a társaság három alkalommal, összesen mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabának, illetve az általa vezetett Human Operator Zrt.-nek. A cég a gyanú szerint nem fizetett be csaknem 3 milliárd forint áfát, a diák-és a nyugdíjas munkavállalók bérét pedig ellopta. Ha a jegybanki vizsgálat alátámasztja a gyanút, miszerint törvénytelen volt a Gyurcsány család vállalkozása által Czeglédy Csabának juttatott kölcsön, Budai Gyula feljelentést tesz.

Magyar Idők - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ