Cover
Belföld
Trócsányi László: A jogállam nem egy jolly joker
2018-01-2907:17
trócsányi lászló, jogállam, Európai Bizottság, brüsszel
A jogállam nem egy jolly joker, mégis sokan akként használják a fogalmat. Szinte zsargonná vált egész Európában. A legnagyobb gond, hogy miközben ez egy jogi fogalom, Brüsszelben politikai értelmezésben használják. A többi között erről beszélt Trócsányi László, igazságügyi miniszter a Karc FM Bírósági akták című műsorának adott interjújában.
Ma már mindenki a jogállam fogalmát használja, általános zsargonná vált, de ha valamivel nem elégedett, akkor azt mondja, ez már nem jogállam. Nem csak Magyarországon jellemző ez, hanem egész Európában
– mondta Trócsányi László, igazságügyi miniszter a Karc FM Bírósági akták című műsorában. A tárcavezető hozzátette, a jogállam számára egy jogi fogalom, Brüsszelben pedig politikai fogalomként értelmezik. A kettő között azonban óriási a differencia. 

A jogi fogalom azt jelenti, hogy az állam szervei joghoz kötötten működnek. Azt is előírja természetesen a jogállam, hogy jogbiztonság legyen egy országban, a jogi norma világos legyen, ezernyi kritérium köti a joghoz a jogot, és így kialakul egy jogállam fogalom – fejtette ki a miniszter, majd hozzátette: az európai intézményeknél a jogállam egy politikai fogalom. Politikai kontextust vizsgálnak, és egy adott jogszabályban nem azt nézik meg, hogy a jogi norma mit mond, hanem azt mondják: ez a jogi norma lehet, hogy jó Belgiumban, de Magyarországon a politikai kontextusok folytán nem jó.
 
Trócsányi László szerint a politikai kontextus egy teljességgel megfoghatatlan fogalom, melyet az Európai Bizottság jolly jokerként használ.
Brüsszel nem a jogszabály tartalmát nézi, hanem egy nagyon távoli, ködös értelmezést ad ennek, amely könnyen kettős mércéhez vezet
- fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Egyes országok esetében egy adott jogszabály megfelelő, mert egybevág a politikai környezettel, míg más országok esetében ugyanaz a jogszabály már nem megfelelő, mert rossz a politikai kontextus – tette hozzá.
 
Trócsányi László beszélt a jogi versenyképesség fontosságáról is. Erről szólva elmondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy Magyarországnak olyan jogszabályai legyenek, amelyek a vállalkozásoknak, a gazdaság szereplőinek is kedvezők. Amire ebben a kormányzati ciklusban nem volt idő, az a nehézségbe került vállalkozások sorsának rendezése. Ilyen a csőd, ilyen a felszámolás, ilyen a végelszámolás. Ma Magyarországon alig van csődegyezség – jegyezte meg. A felszámolás nagyon gyenge hatékonysággal működik. A végelszámolás rendkívül bürokratikus. Ma nem céget alapítani nehéz Magyarországon, viszont, ha a vállalkozás nehézségbe kerül, akkor csak több éves, hosszú procedúra során tud megszabadulni tőle a tulajdonos. A tárcavezető szerint ezen mindenképpen változtatni kell. Hozzátette: ez is egy igen bonyolult ügy, és nem öt perc alatt megoldható, hiszen a felszámolókkal, végelszámolókkal le kell ülni tárgyalni, be kell vonni a cégeket, meg kell hallgatni ügyvédeket, könyvvizsgálókat. Ezért ez nagyon nagy felelősség, de elkerülhetetlen foglalkozni vele a jogi versenyképesség növelése érdekében.

A teljes interjút ITT tudja meghallgatni. 

Karc FM
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ