Cover
Belföld
Hiller István: Amíg rajtam múlik, nem lesz MSZP-Jobbik együttműködés
2018-01-2908:48
hiller istván, mszp, jobbik, vona gábor, Karácsony Gergely
Semmilyen együttműködés nem lesz az MSZP és a Jobbik között, amíg Hiller István a választmányi elnök. Ezt maga a szocialista politikus szögezte le a Magyar Időknek adott interjúban. 
A választmány elnökének engem választottak meg, az aláírásom nélkül most nincsen érvényes szövetségi politika. Az én kezem pedig nem fog aláírni együttműködést a Jobbikkal
- jelentette ki Hiller István. A politikus ugyanakkor azt nem tartja szövetségi politikának, ha az MSZP jelöl vagy támogat valakit, akit tőle függetlenül más párt is támogat a saját jogán. 

Emlékezetes, hogy az MSZP a Jobbikkal közösen támogatja Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhely polgármesteri posztjáért. 

Hiller Istvánt arról is kérdezte a lap, miért sulykolja az ellenzék, hogy fullasztó, élhetetlen az ország, miközben a kormányzásuk alatt egymást követték a megszorítások, az állam, az önkormányzatok, az emberek eladósodtak; elvettek egyhavi bért, nyugdíjat; csökkentek, legfeljebb stagnáltak a reálbérek; iskolákat, kórházakat zártak be; kisvárosnyi embert rúgtak ki az állami vállalatoktól, nagyvárosnyit a közszférából; az ország a csőd szélére sodródott, feltett kézzel kellett az IMF-hez fordulni. 2010 után a kormány talpra állította a gazdaságot, visszafizette az IMF-hitelt, átvállalta az önkormányzatok adósságát. A bérek nőnek, rekordalacsony a munkanélküliség, rekordmagas a foglalkoztatás. A politikus minderre úgy reagált, ő nem látja azt a színvonaljavulást, amely önmagában indokolttá tenné a Fidesz választási győzelmét. 

Az MSZP választmány elnöke cáfolta, hogy pártja életben maradása függene az áprilisi választástól. Szerinte az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb, legerősebb pártja és bár az elmúlt években többször volt kísérlet arra, hogy különböző baloldali vagy magukat annak mondó csoportok úgy akartak maguknak nagyobb támogatottságot szerezni, hogy a szocialista pártot eltörlik a politikai palettáról, de ezek a kísérletek megbuktak. 
Ki kell jelenteni, hogy nincs kormányváltás az MSZP, illetve az MSZP–Párbeszéd-szövetség nélkül. Aki ezt nem fogadja el, az vagy nem látja a politikai realitást, vagy tudatosan hazudik
- közölte Hiller, aki nem tartja szegénységi bizonyítványnak, hogy valamennyi, frakcióval rendelkező parlamenti pártnak van saját miniszterelnök-jelöltje, egyedül az MSZP állít külsős jelöltet, Karácsony Gergely személyében.

A szocialista politikus az interjúban elismerte, sokan elpártoltak tőlük Botka László lelépésével, de véleménye szerint ők most jönnek vissza, amely Karácsony Gergely mágneshatásnak eredménye.
 
A teljes interjú ITT olvasható el.  

Magyar Idők  
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ