Belföld
Pályázat a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából
2018-01-2806:29
A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából - közölte a szervezet az MTI-vel. A felhívás célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba - önálló alkotó- vagy kutatómunkával - a Beneą-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.
Pályázni irodalmi művel (vers, vagy próza), történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehet, a beadási határidő: március 19-e. Az eredményhirdetés és díjátadás a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én Budapesten lesz. A Magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen. 

"Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneą-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról, és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat." - tartalmazza a határozat. Az emléknap azért április 12-én lett, mert 1947-ben e napon indult az első transzport Magyarország felé.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ