Cover
Belföld
Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom
2018-01-2819:45
demonstráció, tanítanék
Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom a budapesti Kossuth Lajos téren vasárnap, a szervezők békét és szabadságot követeltek az iskolákban. A rendezvényen a mozgalom képviseletében felszólaló Pilz Olivér bejelentette, hogy oktatási minimumot dolgoztak ki. Az egyeztetésre az összes pártot meghívták - jelezte. 
Szintén a Tanítanék mozgalmat képviselve Törley Katalin közölte: február első napjaiban az oktatási minimumot várhatóan nyolc párt írja majd alá: a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), az Új Kezdet, a Momentum Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd. Az érintett politikusok és szakértők a színpadra vonultak a koncepció molinójával. Pilz Olivér hangsúlyozta, hogy a dokumentum kilábalási lehetőséget nyújt a "slamasztikából". Az oktatási minimum kiindulópontja, hogy a gyermekek érezzék jól magukat - szögezte le. Ismertetése szerint a diszkrimináció- és szegregációmentességet, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését, a lexikális tudás középpontba helyezése helyett a képességekre fókuszálást, valamint a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentését akarják elérni. 

A cél, hogy az oktatásra fordított összköltségek fokozatosan elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát - emelte ki. 
A Tanítanék mozgalom képviseletében szólalt fel Sulyok Blanka is, aki a többi között azt kifogásolta, hogy csak az intézményfenntartó előzetes "cenzúrájával" szabad nyilatkozni. Úgy fogalmazott, hogy "a bólogató csinovnyikoké a pálya". Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke arról beszélt, hogy bár a kormány minden fronton sikerről beszél, ez csupán a saját sikere, mert mindent megvalósít, amit akar. Átverés a soha nem látott béremelés, amelyről a kabinet beszél - hangoztatta, megjegyezve: a legnagyobb kereskedelmi láncok dolgozóinak magasabb az átlagbérük, mint a tanároknak. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nyomatékosította, hogy nemcsak az iskolákban kell béke és szabadság, hanem az egész társadalomban. Felelősség terheli a pártokat, amiért huszonnyolc évvel a rendszerváltás után itt tartunk - mutatott rá. Azt mondta: mindenki tegye a dolgát: azt, amihez ért. A politikusok ne szóljanak bele az oktatásba, ők az ország vezetésére kaptak felhatalmazást - jelentette ki. Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke kiemelte, hogy a felsőoktatásban dolgozók jelentős része anyagi gondokkal küzd. Mind a materiális, mind az erkölcsi megbecsültségüket vissza kell állítani - vélekedett. 

Az Oktatói Hálózat (OH) képviseletében beszélő Máté András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője, egyetemi docens egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a hatalom ne törekedjen az intézmények maga alá gyűrésére. A rendezvényen felszólalt egy édesanya, egy pedagógus, valamint a Független Diákparlament képviseletében egy tanuló is. A demonstráció résztvevői lazán megtöltötték a Kossuth Lajos teret. Az OH több transzparensét is látni lehetett, az egyikre a "Méltó béreket! Óvodától egyetemig", egy másikra az "Autonómiát! Óvodától egyetemig" szöveget írták. Magyar és európai uniós zászlók mellett a DK és a Liberálisok lobogói szintén feltűntek. A tüntetés végén jelképesen transzparenst ültettek a Kossuth Lajos tér füvébe. A demonstráción több ellenzéki politikus is jelen volt. Feltűnt Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő. Az LMP az MTI-vel közölte, hogy miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett is részt vesz a demonstráción.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ