Cover
Belföld
Nézőpont Intézet: A Fidesz-KDNP-re többen szavaznának, mint az ellenzéki pártokra összesen
2018-01-2709:41
Magyar Idők, Nézőpont Intézet, közvélemény-kutatás, 2018-as választás, jobbik, vona gábor, Fidesz-KDNP
Az év végi mélypontjához képest is tovább gyengült a Jobbik, a pártra a biztos szavazók körében mindössze 13 százalék szavazna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7%) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a kormánypártokra a biztos szavazók körében 54 százaléka szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen.
Januárban a teljes felnőtt népesség körében 40 százalék támogatta a kormánypártokat, ami hibahatáron felüli, három százalékpontos növekedés az év végéhez képest. A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkenve immár csak 7 százalék, ami 2014 óta a párt legrosszabb eredménye. Az MSZP-vel változatlanul 5, a DK-val pedig 4 százalék szimpatizál. Az Együtt és a Liberálisok tábora 1 százalék, míg a Párbeszéd ezen a bázison ezúttal sem érte el a mérhetőségi szintet. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal csökkent, ezúttal 3 százalék szimpatizál a párttal, míg a Kétfarkú Kutya Párttal változatlanul 1, a Momentummal pedig 2 százalék. A rejtőzködők közül csak 3 százalék a kormányellenesek aránya.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében mindössze 13 százalék szavazna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7%) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja. A baloldalon lényegében megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny, az MSZP-re a biztos szavazók körében 9, míg a DK-ra és az LMP-re 8 százalék szavazna. Ami a parlamenti küszöb alatti pártokat illeti, a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté, a Párbeszédé és a Liberálisoké 1 százalék lenne. E pártok számára rendkívül sok múlik a kampány tíz hetén.

Nézőpont Intézet 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ