Cover
Belföld
Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett
2018-01-2620:40
Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy kérdésre az Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnökkel folytatott pénteki budapesti tárgyalása utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: Magyarország meg akarja védeni saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát.
A kormányfőt Soros György Davosban elhangzott szavairólkérdezték, amelyekre úgy reagált: Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani. Szerinte azonban ez egy "kampánynyitó" volt, Soros György bejelentette az igényét, hogy részt akar venni a magyar választási kampányban, és "hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon". 

A konfliktus mozgatórugója, hogy míg Magyarország meg akarja védeni a saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát, mondta. 

Ezt a harcot meg kell vívnunk
- jelentette ki. 

A kormányfőt kérdezték arról is, elképzelhető-e, hogy Magyarország - hasonlóan az Egyesült Államokhoz - kilép az ENSZ migrációs egyezményét előkészítő tárgyalásokból. 

Orbán Viktor azt válaszolta: az ENSZ-főtitkár minapi írása hívta fel a figyelmet arra, hogy világszinten akarnak megfogalmazni olyan elveket és rendezési módokat a migráció kérdésével kapcsolatban, amelyek elfogadhatatlanok Magyarországnak. 

Tanulmányozni kell magyar szempontból a készülő dokumentumot, aztán kell dönteni, függetlenül az amerikaiak elhatározásától - közölte, hozzátéve: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában. Emellett V4-es konzultációt is szorgalmazott az ügyben. 

 MTI  
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ