Cover
Belföld
Háttérkép: Energiaéhségünk fog eltüntetni minket a Földről
2018-01-2520:07
A Háttérkép mai adásában Bayer Zsolt állandó vendégeivel, Boros Imre és Bogár László közgazdászokkal a globális energetika témáját járják körbe. Az energetika az emberiség egyik alapkérdése, a társadalom és a gazdaság működtetéséhez szükséges egyik legfontosabb világhatalmi tényező, így napjainkig is heves viták zajlanak a témában. 
A múltheti adásban a pénz volt a téma, ahol kiderült, hogy nincs élet nélküle, energia híján meg pláne. Vannak tanulmányok, amelyek azt feltételezik, ha New York-ban kimenne az áram egy hétre, akkor a város lakosságának fele egész egyszerűen meghalna, mert nem tudná felkapcsolni a villanyt – vezeti fel a témát Bayer Zsolt. Hozzátette: mai tudásunk szerint az energiaéhségünk fog eltüntetni bennünket a Föld nevű bolygóról.

Most így a XXI. század elejére látszik, hogy energetika és emberiség jelen állapotában akármelyik oldalába harapunk bele, ez így fenntarthatatlan lesz. Az egész életünk, ha egyik fele a pénzről szól, akkor a másik fele mindenképp arról szól, hogy mitől világít este a lámpa? Ha meleg van mitől fog működni a klíma? Mitől nem fog ránk romlani a 20dkg párizsi, ha azt betesszük a hűtőbe? Erről szól az élet.

Visszatérve az elején elhangzott példához, hogy egy nagyváros mondjuk New York néhány hét alatt tökéletesen eltörölhető lenne a Föld színéről, hogyha a világon semmilyen energiát nem kapna. Ebből mindjárt kiderül, hogy az energia fegyver, méghozzá a leghatékonyabb lehet. Rendkívül sebezhetővé vált a globalizált modern társadalom, amelyek olyan hatalmas tömegű és olyan hatalmas komplex módon felhasznált energiákra tartanak folyamatosan igényt, hogyha annak minden formájától elzárjuk, a rendszer spontán módon saját magát veri szét. Az energia fegyver. Ez a legfontosabb világhatalmi kérdés – véli Bogár László.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Háttérkép 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ