Cover
Belföld
Csepreghy Nándor: A magyar gazdasági növekedés már nem uniós forrásoktól függ
2018-01-2520:53
Magyarország a technikai fejlesztés egyik központjává vált, a kormány a hétszeresét költi kutatás-fejlesztésre, mint elődje – mondta el a Napi aktuálisban a miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor hozzátette: míg a szocialista kormányzás alatti fejlesztéspolitika politikai célokat szolgált, addig az elmúlt nyolc év alatt sikerült talpra állítani a magyar gazdaságot, amely már nem függ az uniós támogatásoktól.
Elég markáns különbség van ahhoz képest, amit a szocialisták ma mondanak és amit kormányon képviseltek. Hiszen, ha összehasonlítjuk a két számot, ma azt mondják, hogy még több pénz a vállalkozásoknak, annak ellenére, hogy 2010-ig hogyha valaki európai uniós forrásokat le akart hívni akkor a Magyarországnak járó keretnek csak a 14 százalékát szánták nekik, a Gyurcsány-Bajnai kormányok. Ez a szám ma 60 százalék, jelentősen növekedett a magyar vállalkozások által lehívható pénz mennyisége – magyarázta az államtitkár. 

Csepreghy Nándor:

2010-ig a baloldali kormányok nem tettek mást, mint multinacionális gazdasági cégeknek szolgáltatták ki Magyarországot. Tehát, azt merem mondani, hogy az akkori kormány hazaáruló módon azt a politikát követte, hogy nem baj, ha Magyarország kizárólagosan egy másodlagos piac. Mi pedig azt mondtuk, hogy a Magyarországnak járó uniós fejlesztési források, azt a célt kell, hogy szolgálják, hogy a magyar vállalkozások gyorsabban tudjanak fejlődni, mint mondjuk a térségi vállalkozások.
2010-ben a gazdaság recenzióban volt, nemhogy gazdasági növekedés nem volt, évről évre veszteséget termelt az ország. Tizenkét százalékos volt a munkanélküliség, a költségvetési hiány az egekben volt és az ahhoz az állapothoz képest elért eredmények: 3,8 százalékos munkanélküliség, stabil, közel 4 százalékos növekedés. Ez a gazdasági növekedés nagyrészt már nem az uniós forrásoktól függ. Amikor nincsenek uniós források és a 2016-os év ilyen volt, akkor a magyar gazdaság 2,5 százalékot tudott emelkedni.

Ha a magyar gazdaság megteremti a saját külső források nélkül a 3 százalékos növekedést, akkor azok az intézkedések, amelyek a hétköznapok biztonságát finanszírozzák, azt, hogy olyan munkahelyek legyenek, amelyek évről évre többet tudnak fizetni, olyan beruházások legyenek, amik technológiában a magyar vállalkozásokat fejlesztik, akkor az uniós források nélkül is tudjuk ezt a rendszert tartani. Ezek az uniós pénzek nem ajándékként érkeznek, ezek a pénzek Magyarországnak járnak. Ha nincsenek uniós beruházások Közép-Kelet-Európában, akkor nincsen gazdasági növekedés Nyugat-Európában -tette hozzá.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ