Cover
Belföld
Ismét módosítottak a közbeszerzési rendszer működésén
2018-01-2410:09
Fővárosi Közgyűlés, közbeszerzési rendszer, Budapest, Bagdy Gábor
Március elsejével ismét módosul az az értékhatár, amely felett a Fővárosi Közbeszerzési Kft. bonyolítja le a közbeszerzési eljárásokat - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. 
A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést 21 igennel, 4 nem szavazat ellenében, 5 tartózkodás mellett támogatta a testület. 

A kft. március elsejétől a Főpolgármesteri Hivatal és a fővárosi önkormányzat nettó 200 millió forintot elérő vagy azt meghaladó közbeszerzéseit, míg a fővárosi gazdasági társaságok esetében - a kulturális feladatokat ellátó társaságok kivételével - a nettó 500 millió forintot elérő vagy azt meghaladó közbeszerzéseket bonyolítja majd le. 

A Fővárosi Közgyűlés 2017. május 10-én döntött a szervezet működésének racionalizálásáról, egyebek mellett a társaság feladatainak szűkítéséről. Az akkori döntéssel egységesen, minden eljárásra 150 millió forintot elérő, azt meghaladó értékben állapították meg azt a határt, amely felett a kft. bonyolítja le az eljárást. 

A testület 2017. augusztus 30-án határozott arról, hogy a kft.-t a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. vállalatcsoportba integrálják, továbbá módosították a társaság alapító okiratát, valamint szervezeti és működési szabályzatát. Akkor döntöttek arról is, hogy felülvizsgálják a kft. által ellátott feladatokat. 

Tokody Marcell (Jobbik) a napirend vitájában arról beszélt, hogy a rendszer működési modelljén kellene megváltoztatni, valódi megoldásra lenne szükség. Most már másodjára próbálnak meg "maszatolni" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a jelen formájában nem működik a társaság és a mostani javaslat sem fogja ezt megoldani. 

Horváth Csaba (MSZP) szerint a jó ötlet valamiért a gyakorlatban nem működik. Mint mondta, nem az összeghatárokat kell módosítani, hanem felelős döntést kell hozni a hatékony konstrukció létrehozására, és ha ez nem megy, akkor meg kell szüntetni a társaságot. 

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint semmi értelme a kft.-nek, és támogatná a főpolgármestert abban, hogy szüntessék meg a céget. 

Trippon Norbert (MSZP) logikusnak nevezte az alapkoncepciót, de szerinte annak végrehajtása megbukott. Hozzátette, a kft.-nek voltak jó időszakai, de a jelenlegi állapot nem tartható fenn, a közbeszerzések zömét leveszik a társaságtól, így megkérdőjeleződik a fenntarthatósága is. 

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, a javaslat arról szól, hogy a kft. működése és a finanszírozás is "kerüljön a helyére".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ