Cover
Belföld
Horváth József: Kizárt, hogy nem valós nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva utasítanak el valakit
2018-01-2407:58
janan mirwais, LMP, napi aktuális, horváth józsef
Megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon az LMP-frakció külpolitikai tanácsadója, akit Szél Bernadett kért volna fel szakértőnek a nemzetbiztonsági bizottságba. De hogy pontosan hogy is néz ki egy ilyen nemzetbiztonsági ellenőrzés? - a témában Horváth József egykori titkosszolgálati vezető volt a Napi aktuális vendége. 
Az elmúlt években megszűnt az A, B vagy C ellenőrzés és helyette egy egységes nemzetbiztonsági rendszer került kialakításra, amelynek keretében mindenkinek ki kell töltenie egy egységes kérdőívet és első körben ezeket a válaszokat vizsgálják meg a szolgálatok, hogy a valóságnak megfelelnek-e. Ha eltéréseket észlelnek, akkor kezdenek mélyebben vizsgálni. Abban az esetben pedig a lehető legmélyebben vizsgálnak, ahol államtitkok birtokába kerülhet valaki, ilyen például a nemzetbiztonsági bizottság - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József kizártnak tartja, hogy a szolgálatok nem valós nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva utasítanak el valakit. Hozzátette: "ezekben az esetekben a származás vagy a nemi identitás teljesen indifferens dolog, egy dolog számít csak, a törvény betűje, így Janan Mirwais ügyében abszolút nem számít, hogy ő Afganisztánban született, az a kockázati tényező az érdekes, amelyet a szolgálat megállapított" - tette hozzá a szakértő.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ