Cover
Belföld
Frank Furedi: Fenyegetésnek érzik Brüsszelben, hogy a magyarok önállóan gondolkodnak
2018-01-2421:06
frank füredi, napi aktuális
A keresztes háborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc folyik Európában. A szemben álló felek: a nyugatot szimbolizáló Brüsszel és Kelet-Közép Európa. A célkeresztbe pedig érzékelhetően Magyarország került – ezt állítja Frank Furedi. A magyar származású Angliában élő tudós úgy véli: sokszor abból fakad Magyarország és a nyugat közti ellentét, hogy a nyugat szerint a múltban él az ország. 
Frank Füredi elmondta, hogy az EU-ban az lesz a törvény, amit a németek akarnak és bár azt hinnénk, hogy minden országnak ugyan annyit ér a szava, de vannak országok, amiknek sokkal többet. A tudós szerint így volt ez a kvótánál, ha Merkel kvótát akar, akkor azt egész Nyugat-Európa átveszi kritika nélkül.

A szociológus azt látja, hogy néha úgy látszik, hogy Magyarország egyedül van, csak Lengyelország van mellette, valójában ennél sokkal jobb a helyzet és a jövőre is optimistán tekint. Azért Magyarország került a célkeresztbe, mert a magyar kormány önállóan találja ki a politikáját és nem veszi át automatikusan a nyugati narratívát. Ezt fenyegetésnek veszik, mert azt érzik, hogy az európaiak nem hisznek bennük. Nem mernek beszélgetni és vitázni, ha pedig valaki máshogy mutatja a világot, akkor attól félnek.

A professzor szerint "akit nem szeretnek Brüsszelben, arra egyből rányomják a populista bélyeget. Az ő szemükben a populisták majdnem jobboldali fasiszták, az ő szempontjukból a magyra kormány populista, de ez semmit nem jelent. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak fontosak a morális értékek és a vallás" - tette hozzá.

A TELJES ADÁS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ