Cover
Belföld
A főpolgármester a kormánnyal tárgyalhat a Bálna eladásáról
2018-01-2410:44
Fővárosi Közgyűlés, Budapest, Bálna, Tarlós István, Magyar Nemzeti Bank, Lázár János
A Fővárosi Közgyűlés szerdán felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ állam részére történő értékesítéséről.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést 20 igen szavazattal, 8 nem ellenében fogadta el a testület. 
    
A Bálna értékesítésére kiírt nyílt pályázat eredménytelenül zárult, heten érdeklődtek, a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, de december 15-éig, a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 12-ei sajtóközleménye szerint sem a MNB, sem leányvállalata nem tesz ajánlatot, miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára. A pályázati eljárás eredménytelennek minősül, ugyanakkor az állam részére történő értékesítési tárgyalások lefolytatására tekintettel "az újabb kiírásról való döntés nem releváns" - olvasható az elfogadott javaslatban. 
    
Gy. Németh Erzsébet (DK) a napirend vitájában szerencsésnek nevezte, hogy a főváros vezetőinek nem sikerült "elkótyavetyélnie" a Bálnát. Szerinte képtelenek és alkalmatlanok voltak működtetni az ingatlant úgy, hogy az a valódi kulturális funkcióját betöltse. Közölte, támogatja az MSZP azon kezdeményezését, hogy a Bálna üzemeltetésére írjanak ki pályázatot. 
    
Tarlós István főpolgármester erre reagálva azt mondta, hogy a 2010 előtti városvezetők még az építtetést sem voltak képesek befejezni és hét pert hagytak maguk után. Felépült egy "építészeti érdekesség", ami funkcionálisan nem tökéletes, többen több kísérletet is tettek a funkcionális használatára - jegyezte meg. 
    
Horváth Csaba (MSZP) szerint az eredeti céloknak megfelelő üzemeltetésre kellene pályázatot kiírni, a Bálnát nem kellene eladni. 
    
Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy a Bálnát nem lehet eladni a kormánynak, és megjegyezte azt is: most azok mentenék meg az ingatlant, akik korábban a problémát okozták. 
    
Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közölte, egy olyan épületet örököltek meg, amelynek kész kellett volna lennie 2010 nyarán, és olyan üzemeltetési szerződést hagytak maguk után a 2010 előtti városvezetők, amely alapján több mint 30 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a fővárosnak az évek során. Hangsúlyozta: a cél az, hogy a Bálna jó kezekbe kerüljön. A központot hatékonyon működtető vevőt akarnak találni, de ha nem találnak ilyet, akkor a főváros maga fogja működtetni a Bálnát. 
    
A testület nem támogatta Horváth Csaba módosító javaslatát, amely a kormánnyal való tárgyalás helyett üzemeltető keresésére irányult.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ