Cover
Belföld
Három jelölt indulhat a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson
2018-01-2312:27
Hódmezővásárhely, polgármester-választás
Három jelölt indulhat a február 25-ei időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen: Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester a Fidesz-KDNP képviseletében, Hernádi Gyula és Márki-Zay Péter pedig függetlenként – derül ki a helyi választási bizottság határozataiból.
A helyi választási bizottság egy induló, Fehérné Horváth Katalin (Hajrá Magyarország! Párt) nyilvántartásba vételét visszautasította. A határozat szerint a kőszegi székhelyű szervezet képviselője az induláshoz szükséges háromszáz helyett csupán 178 érvényes ajánlást gyűjtött össze a hétfői határidőig. 

Hegedűs Zoltán mérnök, tanár 2006 óta önkormányzati képviselő, 2014 októbere óta alpolgármester Hódmezővásárhelyen, tavaly november 21-étől polgármesteri jogkörben irányítja a várost. 2006 és 2014 között az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke volt. 2014 óta a helyi Fidesz szervezet alelnöke. 

Hernádi Gyula orvos 2002-től 2010-ig képviselőként dolgozott a hódmezővásárhelyi közgyűlésben. A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, a Centrum, a Munkáspárt és egy civil szervezet, 2006-ban az MSZP és egy civil szervezet jelöltjeként indult a polgármesteri posztért. Most függetlenként indul. 

Ő az indulását azzal magyarázta, hogy „egy megyei jogú városban tarthatatlan, hogy a baloldalnak ne legyen jelöltje”. A politikus döntésére a hódmezővásárhelyi szocialisták „megdöbbentek”. Közleményük szerint az MSZP Hódmezővásárhelyi Szervezete az MSZP alapszabálya értelmében elindítja Hernádi Gyula kizárását a pártból, mivel ő egy érvényes pártdöntéssel szembemenve akadályozza a hódmezővásárhelyi rendszerváltást, a Fidesz legyőzését”.

Márki-Zay Péter közgazdász szintén független jelölt, az ellenzéki pártok azt kérték szimpatizánsaiktól, hogy őt támogassák a választáson. Márki-Zay Péter a bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta, indulásának szigorú feltétele volt, hogy más jelöltet ne indítsanak ellene az ellenzéki pártok. 

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. 

MTI - ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ