Cover
Belföld
Egyre javulnak a cigány népességre vonatkozó mutatók
2018-01-2308:25
Egyre javuló adatokról lehet beszélni a magyarországi cigányság munkaerőpiaci helyzete és iskolázottsága terén – hívta fel rá a figyelmet Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár Napi aktuális című műsorunk hétfői adásában. 
A helyettes államtitkár kiemelte: ma már 90 százalék felett van cigány gyerekek általános iskolai végzettsége, növekszik a romák körében a szakmát szerzők, az érettségit szerzők és a diplomát szerzők száma is. 
Nem lehet egy többgenerációs lyukat egyszerűen csak átugrani
 – válaszolta Langerné Victor Katalin arra felvetésre, hogy még mindig nagyok az eltérések a romák és a magyarok között akár az iskolázottság, akár pedig a foglalkoztatottságot tekintve. A politikus nagyon kemény örökségnek nevezte, hogy 2010-ben olyan cigány társadalmat próbált meg elkezdeni segíteni a kormány, amelynek nagy része segélyekből tengődött.

Jelenleg több mint háromszáz roma fiatal tanul tizenegy keresztény roma szakkollégiumban. Langerné Victor Katalin közölte: a szakkollégiumok a hallgatókat lakhatási lehetőséggel segítik, ami azért fontos, mert a roma fiatalok gyakran kis falvakból származnak, ahonnan nehéz lenne az ingázás az egyetemre vagy a főiskolára.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ