Cover
Belföld
Tovább erősödött a Fidesz
2018-01-2208:14
Závecz Research, felmérés, fidesz, jobbik, mszp, dk, LMP, momentum, MKKP, együtt, Liberálisok
A Fidesznek fél éve folyamatosan növekszik a szavazótábora, az utóbbi egy hónapban 31-ről 33 százalékra bővült. A Jobbiknak egy kicsivel ismét kevesebb támogatója lett, novemberben 10 százalékot ért el, ezúttal 9 százalékos. Az MSZP őszi visszaesése megállt, maradt 8 százalékos. Szoros versenyt fut a DK és az LMP, mindkét párt a választókorúak 5 százalékára számíthat – előbbi 1 százalékpontot veszített, utóbbi tábora nem változott -  derült ki a Závecz Research Társadalomkutató Intézet felméréséből. 
A felmérésben még közösen mért Együtt-Párbeszéd – akárcsak a múlt hónapban – 2 százalékos, s nem módosult a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok táborának mérete sem – 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos. 
 
A biztos pártválasztók közé a választópolgárok bő négytizede tartozik. Ebben a szavazói körben a Fidesz 52 százalékot ér el, a Jobbik 14 százalékos. A szocialista pártot az eltökélt szavazók 12 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 7 százalék. Az Együtt-Párbeszéd mögé az aktív választók 3 százaléka sorakozott fel, a Momentum támogatottsága 2 százalékos volt, míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak. 

A Fidesz a nyár közepén a választókorú népesség 24 százalékát tudta maga mögé állítani, most 33 százalékos, ami azt jelenti, hogy 700 ezer új választó csatlakozott a kormánypárthoz. Minden társadalmi rétegben erősödött a Fidesz, de a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településeken az átlagot meghaladó mértékben, 14-16 százalékponttal.

Závecz Research 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ