Cover
Belföld
Simicskó István: Erősítsük hitünket a magyar kultúra napján is
2018-01-2213:06
Simicskó István, Magyar kultúra napja, Zrínyi 2026
Ha a civilizáció vallási alapja megszűnik, akkor annak ereje, befolyása jelentősen gyengül, létezése kérdőjeleződik meg. Ezt jó, ha Brüsszelben és az Európai Unióban mindenhol tudják, ezért kell megerősíteni hitünket a magyar kultúra napján is - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a tárca hétfői ünnepi rendezvényén a fővárosi Stefánia Palotában.
"Olyan közös nevezőt jelent számunkra a civilizáció, amelyben megfogalmazhatjuk, hogy mi magyarok közös térben és időben élünk, ahol a kulturális otthonosság érzése a legmagasabb szinten tölthet el minket, és megkülönböztet a többi civilizációban élő embertől. Tiszteljük őket, saját értékeinket nem erőszakoljuk rájuk, de a világ úgy szép, ha a maga terében és idejében színes" - fejtette ki Simicskó István. 

A miniszter kiemelte: a Zrínyi haderőfejlesztési célkitűzések között hangsúlyosan szerepel, hogy 2026-ra olyan jó szellemiségű hadsereggel rendelkezzünk, amely tiszteli hagyományait, értékrendje stabil, és ütőképes haderővé fejleszthető, amely mindenkor képes Magyarország határainak megvédésére, biztonságának garantálására, nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésére. Mint fogalmazott, a 21. században érzékelhető változások nagyon gyorsak, óriási kihívásokkal kell szembe nézni és ebben kell megvédeni a magyar kultúrát, nemzeti értékeinket. 

Idézte a reformkor jeles pesti egyetemi tanárát, Fejér Györgyöt, aki a nemzeti kultúra rendszerének elemei között a nemzeti hadügy kérdéseit is tárgyalta. 
    
"Napjainkban változnak a hadviselés szabályai és formái is, módosul a civilizációk közötti erőegyensúly. Kulturális konfliktusok vannak jelen a világban, gondoljunk a bevándorlás okozta problémákra, az új típusú népvándorlásra. Ha helyesen értelmezzük, a kultúra arra a nagy kérdésre is választ ad, kik vagyunk mi: a valláson kívül a vérség, az életmód és azok az értékek, szokások kötnek össze minket, amelyeket felmenőinktől örököltünk" - jelentette ki Simicskó István. 
    
Arra is kitért, hogy ha a globalizációt nem a nagytőke uralja, akkor komoly eredményei lehetnek, ha visszatérünk az istenhithez és a szeretet globalizációját hirdetjük. 
   
 A magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen Simicskó István elismeréseket adott át. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ