Cover
Belföld
Jobbikos mutyi Brüsszelben: “körbelőtte” az ügyészség Szegedi Csanádot
2018-01-2209:11
Már négy gyanúsítottja van annak a nyomozásnak, amit Szegedi Csanád volt jobbikos EP-képviselő feltételezett visszaélései kapcsán indított a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Jobbikból azóta kilépett és a zsidó hitre áttért politikus, valamint társai ügyében költségvetési csalás miatt zajlik eljárás azért, mert a gyanú szerint Szegedi több fiktív gyakornok után is felvehette az EU-tól járó pénzt. Szegedit egyelőre még nem vonta felelősségre az ügyészség. 
Bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatott ki gyanúsítottként négy személyt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) abban az eljárásban, amelyet Szegedi Csanád volt jobbikos EP-képviselő ügyében indított évekkel ezelőtt a hatóság –tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t a főügyészség helyettes szóvivője, Costopulos Orestis. Úgy tudni, Szegedit egyelőre még nem vonták felelősségre,  a négy gyanúsított közül pedig egyik személy sem közszereplő.
AZ OLAF IS VIZSGÁLTA A JOBBIKOS MUTYIT
A főügyészség az OLAF jelzése alapján még évekkel ezelőtt indított két külön eljárást a kémkedéssel is vádolt Kovács Béla, illetve Szegedi Csanád ( a képviselő pár éve tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el) feltételezett visszaélései kapcsán. A vizsgálat arra az időszakra terjed ki, amikor még mindketten a Jobbik tagjai voltak. Kovácsot egyébként azóta már meggyanúsította és meg is vádolta az ügyészség. Korábbi sajtóhírek szerint az OLAF arra gyanakodott, hogy a képviselők visszaéltek a gyakornokok, asszisztensek alkalmazására költhető, legfeljebb havi 21 ezer eurós keretükkel, és csak papíron foglalkoztattak beosztottakat. Az a gyanú is felmerült, hogy a képviselők visszaéltek az általuk évente fogadható 108 látogató fejpénzével is, amelyet ellátásukra vehetnek fel.
 
A PÁRTIGAZGATÓ TESTVÉRE ÉS NOVÁK ELŐD IS DOLGOZOTT SZEGEDINEK
Megjegyzendő, hogy az MTI 2012-ben azt írta, hogy gyakornoki szerződése volt például Szabó Andreának is, aki Szabó Gábornak, a Jobbik pártigazgatójának a húga. Szabó Andrea 2012 márciusában kapott felkérést Szegedi Csanádtól, hogy segítse a képviselői munkáját, majd – mivel a Jobbik és az EP-képviselő között szakítás történt (Szegedi 2012-ben viharos körülmények között távozott a pártból, miután nyilvánosságra került zsidó származása.)– kezdeményezte a gyakornoki szerződés felmondását. A hvg.hu pedig  arról írt, hogy Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke is hónapokon át kapott fizetést Brüsszelből Szegedi Csanád pénzügyi keretéből. Novák Előd a hvg.hu-nak akkoriban megerősítette, hogy Szegedi asszisztenseként valóban kapott uniós pénzt, amit ő „klasszikus munkabérnek” tekintett.

VONA TUDOTT A VISSZAÉLÉSEKRŐL?
Szegedi és Kovács gyanús visszaéléseit egyébként Molnár Balázs, az Európai Parlament (EP) volt tisztviselője többekkel együtt még 2013-ban jelezte az OLAF-nál. Molnár pár évvel ezelőtt PestiSrácok.hu-nak arról beszélt, hogy a két politikussal kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) is tanúként hallgatta ki. Hozzátette, hogy a botrányos ügyeket jelezni akarta a pártvezetésnek is, ám hiába próbálta felvenni Vona Gábor pártelnökkel a kapcsolatot, ez többszöri próbálkozás után sem sikerült. Mint később kiderült, ez nem volt véletlen: Molnár az ügyészségen ugyanis arról is említést tett, hogy Kovács Béla egy négyszemközti beszélgetésen kerek-perec kijelentette, hogy a „párt vezetőségének, Vona Gábornak és Szabó Gábornak az a kifejezett óhaja, hogy Szegedi Csanád visszaéléseivel kapcsolatban semmi ne derüljön ki”.

Forrás: PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ