Cover
Belföld
Nagyokat hazudott Hadházy Ákos: félmilliós pert vesztett
2018-01-2110:23
Hadházy Ákos megsértette a Szent István Egyetem jó hírnévhez és becsülethez fűződő személyiségi jogait, amikor 2016-ban azzal kürtölte tele a nyilvánosságot, hogy az intézmény „álprojektek” és „áltanulmányok” révén milliárdos összeggel stafírozott ki külsős cégeket – mondta ki a napokban a Fővárosi Törvényszék. Az LMP-s politikus a bíróságon szinte semmit nem bírt bizonyítani a hazugságaiból, így félmilliós sérelemdíjat fizethet. Ráadásul Hadházy ismeretlen eredetű szövegeket tett ki a honlapjára, amelyekről kiderült, semmi közük a pályázat végeredményéhez. A PestiSrácok.hu szerint ideje lenne Hadházy „korrupcióinfó” nevű sajtótájékoztatóit átkeresztelni „kamuinfóra”.
Különösen kínos hetet zárt Hadházy Ákos és pártja. Előbb társelnök-párjának afgán külsős szakértőjéről derült ki, hogy egy két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat, s ezért Szél Bernadett nemkívánatos személy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában. Aztán Hadházy Ákosról bizonyosodott be, hogy titokban találkozgat Simicska Lajos Jobbik közeli oligarchával és fiával. Úgyhogy valószínűleg más sem hiányzott Hadházynak erre a hétre, mint hogy elbukja azt a személyiségi jogi pert, amelyet a Szent István Egyetem indított ellene. De elbukta.
 
A történet előzménye, hogy a magát „korrupcióellenes szakpolitikusnak” feltüntető Hadházy 2016 áprilisában a korrupcioinfo.hu nevű honlapján újabb szaftos botránnyal próbált előrukkolni. Ezúttal a Szent István Egyetemet szemelte ki magának, és internetes oldalára „Áltanulmányok a felsőoktatásban is” címmel az intézmény Békés megyei campusán történt állítólagos visszaélésekről számolt be. Többek között ilyen kijelentésekkel próbálta hergelni a közvéleményt:
A 2015-ben indult nagy uniós pénzből fizetett projekt egyik fő célja, hogy – a remélhetőleg megvalósuló valódi kutatások mellett – áltanulmányok és álprojektek révén milliárdos nagyságrendű összeg kerüljön bizonyos külsős cégekhez, melyeknek semmi közük nincsen a tudományos élethez.
Hadházy alapvetően három pillérre építette „tényfeltárását”: 


  1. Az elkészült tanulmányok plagizáltak voltak; 
  2. Sőt, nemcsak plagizáltak voltak a tanulmányok, hanem jelentősen túlárazottak is, tudományos értékük pedig csekély vagy zéró volt; 
  3. A plagizált tanulmányok egy részét más projektekben már kifizették. A lényeg az volt, hogy a tudományra hivatkozva milliárdokat lehessen fizetni inkompetens cégeknek. 
Hadházy – a komolyság látszatát keltve – mindenféle dokumentumokat is föltöltött a honlapjára, amelyek az állítólagos kamutanulmányok voltak. Ám a Fővárosi Törvényszéken végül kiderült, hogy ezeknek semmi közük nem volt a pályázat során valójában elkészült tanulmányokhoz. Tehát nem az egyetem vagy a pályázat résztvevői készítették a kamutanulmányokat, hanem maga Hadházy Ákos. Ami azért több mint kínos. Az LMP társelnökének valótlan állításait – a mindent elborító korrupció ékes bizonyítékaként – több balliberális médium (Index, Magyar Narancs, 168 Óra) is átvette, és címlapon népszerűsítette. Egyébként is jellemző az ellenzéki sajtóra, hogy Hadházyt egyfajta orákulumnak tekintik, és bármit mond, kontroll nélkül továbbítják az olvasóknak. (Mint a példa mutatja, nem ártana némi forráskritika.)
 
A felperes Szent István Egyetem a személyiségi jogi perben azzal érvelt: Hadházy Ákos semmivel alá nem támasztott vádaskodásai egyrészt valótlanok voltak, másrészt azt a hamis látszatot keltették, hogy az egyetem szabálytalanul, a pályázati céltól eltérő célra használt fel több száz millió forintnyi uniós forrást. Ráadásul Hadházy semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a pályázatban szerződött cégeknek semmi közük nincs a tudományos élethez – ezt nehéz is lett volna, mivel ez az állítás minden alapot nélkülöz.
 
A SOK HAZUGSÁG ÁRA: FÉLMILLIÓ FORINT

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék végül az egyetem kereseti kérelmének nagy részét elfogadta, és megállapította, hogy  Hadházy Ákos valótlan tartalmú közléseivel megsértette az intézmény jó hírnevét, eltiltotta őt a további jogsértéstől, kötelezte, hogy kérjen bocsánatot, fejezze ki sajnálkozását a korrupcioinfo.hu holnapon, valamint fizessen 500 ezer forint sérelemdíjat és 30 ezer forint perköltséget az egyetemnek. Mivel az elsőfokú ítélet ellen Hadházy Ákos fellebbezett, így az nem jogerős, és a per hamarosan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
 
Kovács Róbert, az egyetem jogi képviselője a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva üdvözölte az ítéletet, amely elmarasztalta a politikust a valótlan, semmivel sem bizonyított állítások miatt. Az ügyvéd kiemelte: az alperes nem kereste meg az egyetemet a valótlan információk közzététele előtt, ráadásul olyan dokumentumokat rakott ki a honlapjára, amelyek ismeretlen eredetűek voltak, semmi közük nem volt a pályázatokhoz, illetve az azok során végül megszületett tanulmányokhoz.

Forrás. PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ