Cover
Belföld
A migráció megosztja a magyarországi felekezeteket
2018-01-2108:18
Megosztott az egyház a migráció kérdésében. Nem mindenki ért egyet Ferenc pápa véleményével, miszerint mindenkit be kell fogadni. Vannak, akik attól tartanak, hogy megszűnhet a kereszténység és Európában túlsúlyba kerül az iszlám vallás. A témának Informátor című műsorunk járt utána. 
Az egyházon belüli repedések Nyugat-Európában, sőt a Vatikánban is megszaporodtak a migráció és a befogadás miatt. A keresztény világ megosztott, ugyanis Ferenc pápa a migránsokat védi és a befogadást tartja fontosnak. Sokan ezt iránymutatásként értékelik és a pápai tévedhetetlenségnek tudják be, holott a katolikus egyház eredetileg ezt másként értelmezi. Márfi Gyula veszprémi érsek attól tart, hogy Európa eliszlámosodik, amelyet magyar püspöki kar vatikáni látogatásán a katolikus egyházfővel is közölt. 
Érdekes, amikor voltam bátor és felvetettem minden más mellett, hogy az én nevem a migrációval kapcsolatban vált híressé, vagy hírhedtté, és elmondtam neki, hogy igenis vállalom, hogy én tudatában vagyok annak, hogy az én egyházmegyém 150 évig muszlim megszállás alatt volt és azalatt minden rendház elpusztult, templomok nagy része is romhalmazzá lett, és igenis én aggódom Európának a dekrisztianizálódása, tehát elkereszténytelenítese, illetve eliszlámosodása miatt. És akkor a szentatya nagyon barátságosan elmondta, hogy ő miként látja a helyzetet, és hogy ez nem egy egyszerű kérdés
– mondta el Márfi Gyula 

Az érsek arra is emlékeztetett, hogy miközben a férfi-női egyenlőség és a gender elmélettel jönnek a liberálisok, aközben éppen egy férfijogú társadalom tagjait hívják be Európába. 
Beer Miklós váci püspök ugyanakkor azt vallja, hogy a migránsokat segíteni kell és be kell fogadni, ezért ő teljes mértékben osztja a pápa álláspontját. Szerinte a feladat az, hogy szolidárisak legyünk egymás iránt.

Az evangélikus egyház azt vallja, hogy segíteni kell azoknak, akik háború elől menekülnek, de leginkább ott, ahol ők élnek. Szerettük volna megkérdezni a metodista egyházat is, ám Iványi Gábort hiába kerestük telefonon, többszöri megkeresésünkre sem válaszolt. Mint ahogy a református egyház több püspöke sem reagált. A háttérben a legtöbben azt mondták, nagyon nehéz téma ez, amely megosztja a kereszténységet, éppen ezért nem merik felvállalni véleményüket.

Az Informátor teljes adása IDE KATTINTVA megtekinthető

Az eltérő egyházi véleményekkel foglalkozott NAPI AKTUÁLIS című műsorunk is. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó, Informátor 


A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ