Cover
Belföld
Orbán Viktor: Erőforrást látunk a roma közösségben
2018-01-2015:36
orbán viktor, keresztény roma szakkolégium, Balog Zoltán
Magyarországon sokáig úgy gondolták, hogy a romák beilleszkedése reménytelen ügy, holott ez nem így van. Magyarország is lehet igazságos ország, igazságos élettérrel, igazságos társadalommal. A romák nem áldozatok hanem erőforrások, tehát nem magatehetetlen kisebbségről van szó, hanem olyan közösségről, amely a neki nyújtott lehetőséggel élni tud – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat budapesti találkozóján. 
Aki tud, az dolgozhat, ha akar, a munka pedig helyreállítja az ember önbecsülését
 – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a közmunkaprogramban megfordultak számára a munka életgyakorlat lett, és ma már másképp néznek rájuk, mint arra, aki segélyért áll sorba roma s nem romaként.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat célja az, hogy a budapesti, debreceni, miskolci, nyíregyházi kollégiumokban a roma diákok tanulmányi előmenetelét, diplomaszerzését segítsék, valamint a közösségi felelősségvállalás iránt elkötelezett, keresztény szellemiségű roma értelmiség megerősítését ösztönözzék.

Míg 2011-ben 57 hallgató került a szakkollégiumokhoz, idén már 325 fő előmenetelét segítik. A támogatott roma fiatalok közül 360 szerzett diplomát, s 90 százalékuk dolgozik. A kormány 2018-ban plusz 140 millió forinttal támogatja, 2019-től pedig ötszázmillió forinttal segíti a keresztény roma szakkollégiumok munkáját
 – jelentette ki a kormányfő, majd azt mondta a hallgatóságnak: önök a roma kultúra értékeinek közvetítői Magyarországon, s Európában, s mindnyájan példaképek a roma közösség számára.

Nyolc éve elindítottuk mindenki számára a talpra állás, és felemelkedés útját. A sikerhez vezető út mindig az első lépések megtételével kezdődik, azt követi a folyamatos odafigyelés és segítés. Amíg bizalmat kapunk a választópolgároktól, ezen az úton megyünk tovább
– jelentette ki Orbán Viktor. Később arról beszélt, hogy mindegyikük akar valamit, s ez a dolgok kulcsa romaként és nem romaként is.

Évtizedes, ha nem évszázados lemaradásaink vannak a cigányság felzárkóztatásában, de csak együtt tudunk előrelépni.

Pénzre, programokra, tisztességes szakpolitikára van szükség, s a politikai akaraton túl szövetségesek kellenek, így a romák, és az önkormányzatok hozzáállása is fontos
– mondta Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter a rendezvényen.
MTI
Kiemelte a közös munkában az egyházak segítségét, s a közösségekét, akik önzetlenül vesznek részt a munkában. Nagyszerű volt az emberi erőforrásokhoz hozzátenni a mennyei erőforrásokat jelentő hívő közösség segítségét is. 

Magyarország saját roma stratégiát alakított ki, ez a munka csodálatra méltó, többször meggyőződtem arról, hogy ez a stratégia élettel teli, és jó – fogalmazott beszédében Ursula Männe professzor, a szakkollégiumi programot támogató bajor Hanns Seidel Alapítvány elnöke, volt államminiszter.

Ezek a sikerek feljogosítanak arra, hogy ezt Európában, s azon kívül is, olyan országokban is elmondják, amelyek esetleg fenntartásokkal viseltetnek Magyarország iránt – vélekedett, Ursula Männe. Szerinte a demokrácia műveltség nélkül nem lehetséges, és a diplomás roma példaképek lesznek azok, akik megváltoztatják az Magyarországot.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ