Cover
Belföld
Ókovács Szilveszter: Elfogadhatatlan, hogy bárkit bőrszín alapján határozzanak meg
2018-01-2007:41
ókovács szilveszter, magyar állami operaház, porgy és bess
Az Erkel Ferenc színházban próbálják George Gershwin: Porgy és Bess című operáját, viszont úgy tűnik ez a darab nem sok előadást fog megérni. A mű jogörököse ugyanis úgy döntött, csak akkor engedi játszani a darabot, ha minden karaktert fekete színész játszik. Az operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter elfogadhatatlannak tartja, hogy 2018-ban bárki bőrszín alapján próbálja meghatározni, hogy ki, mit énekelhet és mit nem. A főigazgató a Napi aktuális című műsorunkban elmondta, mindenképp lesz bemutató.

Van egy élő, érvényes szerződésünk, amelyben, lehet furcsa, de így kaptuk New Yorkból, nem szerepel benne, hogy mindenki feketeszínű 
– mondta Ókovács Szilveszter.

A Magyar Állami Operaház igazgatója elmondta, hogy egy magyar ember kereste fel a New York-i ügynökséget, azzal az indokkal, hogy valóban van-e engedély erre a darabra, mert neki ez nem tetszene és ezzel egész Budapestre szégyent hoznak. Majd az ügynökség válaszolt, amelyben leírták, hogyha nincs benne, hogy mindenki feketeszínű attól még bele kell érteni. 

És az az őrület szerintem ebben a világban, hogy ha a Lidl-nek hamarosan mondjuk tévéje lesz akkor bárki nyakából egy CGI trükkel ki tudják szedni a keresztet. Mert ez valakit zavar. De az nem zavar senkit, hogy megmondják azt, hogy csak feketék énekelhetnek el egy darabot miközben, hogy fekete színt jelent-e, nem tudjuk, hogy származást jelent-e, nem tudjuk, hogy identitást jelent-e és azt sem tudjuk egyébként, hogy George Gershwin most fölébredne a sírból nem tudna játszani a saját darabjában. Szerintem ez őrület.

Ókovács Szilveszter reméli, hogy úttörők lesznek az ügyben. Egy nap alatt a legfontosabb amerikai blogok, híres szakírók is foglalkoztak ezzel a témával.

Mindezek ellenére azonban lesz előadás, méghozzá négy is. 

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ