Cover
Belföld
Kormánysegítséggel menekült meg a csődtől hat település
2018-01-2014:25
fenyvesi zoltán, Fidesz-KDNP, kormánysegítség, sümeg, végh lászló
Hat települést mentett meg a csődtől Fenyvesi Zoltán, a FIDESZ-KDNP veszprémi 3. számú választókörzetének országgyűlési képviselő-jelöltje. Egy évek óta elhúzódó polgári per miatt a kis településeknek összesen 61 és fél millió forintot kellett volna kifizetnie egy vállalkozónak. Emiatt még a közvilágítást is ki kellett volna kapcsolni több helyen. Fenyvesi Zoltán az államtól kért és kapott segítséget.
Ukk, Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd és Sümeg még 1995-ben kötött egy csatornázásra vonatkozó megállapodást a Venturi Kft. jogelődjével. A pályázatot azonban csak 2012-ben nyerték meg. Ekkor a Venturi Kft. vezetője azt állította, hogy nem fizették ki az ő csatornázási terveit, ezért a bíróság több tízmillió forint kifizetésére kötelezte a településeket. Ez viszont a csőd szélére sodorta volna az önkormányzatokat.

Nem tudtak volna fejlesztéseket megvalósítani, járdát, utakat építeni, és a közvilágítást is ki kellett volna kapcsolni a településeken. Ekkor fordultam Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár úrhoz, egy rendkívüli kormánytámogatásért, örömmel jelenthetem be, hogy a települések december végén megkapták ezt a támogatást, mind a 61,5 forintot, így elkerülték a csődöt 
– magyarázta Fenyvesi Zoltán.

Az ügynek politikai vonatkozásai is vannak. Rig Lajos, a térség Jobbikos országgyűlési képviselője több lépésével is azt támasztotta alá az elmúlt években, hogy nem az ő által képviselt települések, hanem a vállalkozás érdekeit nézi. A sümegi polgármestert arra próbálta rávenni, hogy egyezzenek meg a céggel peren kívül, később pedig a parlamentben nyújtott be interpellációt.

Végh László, Sümeg polgármestere: 
Volt egy interpelláció, amit ő beadott a parlamentbe, amiben gyakorlatilag a Venturi Kft. mellett lobbizik a hét körzetéhez tartozó település ellen. 
A polgármester hozzátette: örül, hogy Rig Lajos és a Venturi Kft. nyomására azokban az években nem tört meg, mert egy igazságosabb ítélet születhetett. Az érintett települések pedig az állami, rendkívüli támogatásnak köszönhetően pontot tehettek a környéken „venturi-ügyként” emlegetett pereskedés végére.

ECHO TV – Híradó 
 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ