Cover
Belföld
Bakondi György: Jelenleg mindössze 490-en tartózkodnak menekülttáborban Magyarországon
2018-01-2015:11
bakondi györgy, orbán viktor, határvédelem, betelepítés
A Napi aktuális vendége volt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki beszélt a határvédelemről, illetve az erre fordítható illetékekről. Továbbá elmondta, a kormány állaspontja nem változott 2015 óta, miszerint nem fogadnak be bevándorlókat. Jelenleg az 1300 oltalmazotti státuszt megkapó menekültből mindössze 490 tartózkodik nálunk menekülttáborokban. 
A három törvénytervezet közül az egyik, amely társadalmi vitára lett bocsátva, lehetővé teszi, hogy akik külföldi támogatásban részesülnek, és az illegális bevándorlást segítik, akkor a külföldi támogatásból 25 százalékos határvédelmi illetéket kell fizessenek. A kormány a beszedett összeget a határ biztonságára fordítja – jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

Azok az NGO-k jelentenek veszélyt, amelyek magyar területen, idegen rendészettel, bevándorlással, bevándorlókérelmekkel, tiltott határátlépésekkel kapcsolatos szervező, finanszírozó, segítő tevékenységet folytatnak. Ezek a kritériumok azok, amik az állam fellépését igénylik a magyarországi biztonság fenntartása érdekében. 

Orbán Viktor kijelentésére mely szerint: „Továbbra sem fogadunk be egy bevándorlót sem.” Bakos György úgy reagált, hogy ez az álláspont 2015 óta nem változott, amikor 400 ezren semmibe véve a magyar és az Európai Unió jogszabályait átrohantak, áttörtettek Magyarországon. 

A kormány döntést hozott arról, hogy a magyar szuverenitás védelme, a magyar belbiztonság védelme, ami ott kezdődik a határon, hogy csak az léphet be, akit a magyar hatóság enged, ennek érdekében határrendészeti rezsimet vezetünk be, ez azóta is érvényes és azt mondjuk, hogy semmifajta más, akár kvóta szerinti betelepítést, amelyet egy brüsszeli központ majd megmondja, hogy hány főt kell befogadnunk és hova kell vinni ez nem lehetséges.
2015-2017 között, azokat, akik a határon, a magyar hatósághoz menekültkérelmet nyújtottak be, azokat magyar jogszabály szerint átmeneti időre oltalomban részesítik. Az oltalom megszűnése után távozniuk kell.

Jelenleg 490-en tartózkodnak az idegenrendészeti létesítményekben, tavaly pedig itt 1300-an voltak, ez arra enged következtetni, hogy a többiek valószínűleg visszatértek a kiinduló országukba vagy tovább utaztak Európába más országaiba. 

Míg 2015-ben 177 ezer menekültkérelem érkezett, addig a tavalyi évben 3700, ezeknek egy része önként visszalépett vagy a magyar hatóság elutasította a kérelmet. Ezeket az adatokra több ízben nyilvánosságra hozzák, tehát szó sincs semmiféle titokzatosságról. Bármikor ellenőrizhetők a Menekültügyi Hivatal honlapján, a tavalyi évben több mint három millióan látogatták meg ezt az oldalt és 57 ezren kértek adatszolgáltatást. 

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető.

ECHO TV – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ