Cover
Belföld
Teljesen méltányos volt Németh László plébános felszólása
2018-01-1910:28
Az elmúlt napokban élénk vita bontakozott ki a papok politikai szerepvállalásáról. A balliberális sajtó felzúdult amiatt, hogy Németh László plébános a vasárnapi miséjének végén a híveinek azt mondta: szerinte a februári polgármesteri választásokon a város eddigi politikai irányvonalát tartsák követendőnek. Pajor András plébános Terc című műsorunk legutóbb adásában úgy vélekedett, csak a hangoskodás teszi a közérdeklődés tárgyává ezt az ügyet.

A „független” jelöltként induló Márki-Zaj Péter egy televíziós műsorban magát keresztény, jobboldali szavazónak nevezte, ugyanakkor kijelentette, hogy Magyarországon diktatúra alakult ki. Ezt az álláspontot Németh László plébános kifogásolta, ahogy nem értett egyet azzal sem, hogy Márki-Zaj a bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Szent István Király plébánia elé szervezte, ahol többször is hangoztatta katolikus vallását, vagyis belekeverte kampányába az egyházat. 
 
Pajor András plébános az ECHO TV műsorában döntőnek nevezte, hogy a vasárnapi szentmisén a plébánosnak kötelessége volt megszólalni, amihez a megfelelő műfaji kereteket választott, vagyis tette mindezt a liturgián kívül, ami már az egyház belügye. 
Az eset teljesen méltányos, csak az ellenzők hangoskodása teszi ezt a közvélemény indító gondolatává
– jelentette ki. 

Czuczor Gergely, a Budaörsi Szent Benedek Általános és Középiskola igazgatója arra hívta fel a figyelmet, ha valaki megszólal egy konzervatív értékrend mentén, akkor sokak azonnal a gonoszt keresik ebben, de ha valaki – legyen az egy egyházi személy – a liberális értékeket képviseli, akkor azt pedig helyénvalónak gondolják. 

Megint azt kell nézni, hogy ki az, aki ezt a dobot veri, és milyen céllal veri
– utalt arra az intézményvezető, hogy Iványi Gábor lelkész, volt országgyűlési képviselő kormányzati kritikáit semmiféle balliberális tiltakozás nem kíséri.

Czuczor Gergely emlékeztetett arra, hogy II. vatikáni zsinatnak volt egy olyan konkrét megállapítása, hogy az egyháznak bizonyos kérdésekben, ami a saját értékeinek az erősítését jelenti, meg kell szólalnia, hiszen „Jézus sem azt várta el, hogy csak a négy fal között terjessze az egyház a hitét”.
 
A teljes adás IDE KATTINTVA megtekinthető 

ECHO TV - A nemzet hangja - Terc

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ