Cover
Belföld
Néhány hónapot várni kell az új amerikai nagykövetre
2018-01-1908:45
Lendületet adhat a magyar–amerikai kapcsolatoknak, hogy Washington újra nagykövetet készül Budapestre küldeni. A Magyar Idők kormányközeli forrásból úgy értesült: a republikánus kötődésű David Cornstein lehet hazánkban a következő amerikai misszióvezető. Kaló Máté Amerika-szakértő Napi aktuális című műsorunkban arról beszélt, hogy Cornstein nem karrierdiplomata, vagyis egy politikai kinevezettről lesz szó, ha valóban ő lesz az új nagykövet. 
Kaló Máté felhívta rá a figyelmet, hogy korábban a magyar kormánynak egy jelentős mumusa volt Victoria Nuland, az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Ő mintegy egy éve távozott posztjáról, és utódja lett A. Wess Mitchell, akivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszert néhány napja Washingtonban tárgyalt.

A nagyköveti poszt lehetséges várományosa David Cornstein 78 éves, akinek orosz és magyar felmenői is vannak, egy gazdag manhattani vállalkozó, így talán nem meglepő, hogy jó viszonyt ápol Donald Trump amerikai elnökkel.

Az Amerika-szakértő nem számít arra, hogy egy-két hónapon belül valóban megtörténik az új budapesti amerikai nagykövet kinevezése, bár a magyar fél a maga eszközeivel igyekszik majd a folyamatot meggyorsítani. Hozzátette: a kulcsmomentum az lesz, ha az amerikai külügyminisztérium is megerősíti majd a sajtóértesülést.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ