Cover
Belföld
Simicskó: A 21. században is óriási felelősség a katonai hivatás
2018-01-1814:43
Simicskó István, honvédelem, migráció, Magyar Honvédség, nato, Zrínyi 2026
A katonai hivatást választani a 21. században is tiszteletreméltó döntést jelent, komoly szakmai felkészültséget, tudást igényel, s óriási felelősség is egyben - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a katonai attasék újévi fogadásán.
Simicskó István kiemelte, a katonák egy nagy közösséget alkotnak, amelyben közös a gondolkodás és közös a felelősség: az emberek biztonságának szolgálata. 

Katonákra mindig szükség lesz
- szögezte le a miniszter. A miniszter szerint a politikusoknak is nagy a felelősségük, mivel kritikus időszakokban "a politika elsődlegessége érvényesül". Hozzátette ugyanakkor: a katonák nagymértékben tudják segíteni a döntéshozókat egy konfliktushelyzetre való reagálásban. A kor kihívásai közül Simicskó István kiemelte: hihetetlen ütemben nő az ázsiai és afrikai kontinens lélekszáma, s az elmúlt években tömeges illegális migráció indult Európa felé. A honvédelmi miniszter szerint a tömeges illegális migrációnak komoly biztonsági kockázata van: 

anarchia, régiókra, akár kontinensekre kiterjedő káosz" is lehet. 
Hangsúlyozta: azért fejlesztik a Magyar Honvédséget, mert szeretnék nagyobb biztonságban tudni a magyar embereket és a térséget. A miniszter kitért arra is, hogy a katonai szövetségek fontosak a biztonság és a béke fenntartásában. Magyarország azért tagja a NATO-nak is, hogy az emberek még nagyobb biztonságban éljenek - mondta, hozzátéve: Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik, különösen a térségbeli országokkal. 

Az attasétestület doyenje, Toma-Stefan Savu román attasé azt mondta: "2017 nem volt csendes év", a nemzetközi közösség sajnos nem tudott válaszokat adni Észak-Korea, Szíria, Ukrajna helyzetére. A román ezredes a terrorizmus és az illegális migráció veszélyét emelte ki. 

A világ, amit korábban ismertünk, megváltozott
 - mondta Toma-Stefan Savu, hozzátéve: világszerte emelkedtek a védelmi kiadások, amelyek bizonyos esetekben már elérték azt a szintet, ami egy új hidegháborút jelenthet. A budapesti román attasé azt is elmondta: ösztönzőleg hat, hogy "biztonságos és virágzó országban" dolgozhatnak. Toma-Stefan Savu elismeréssel szólt a magyar Honvédelmi Minisztérium és a miniszter tevékenységéről, példaként említve a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, a magyar védelmi ipar fejlesztését, s a Magyarországon tartott hadgyakorlatok szervezését. Ezen felül a Magyar Honvédség katonáinak nemzetközi missziókban, valamint a határőrizeti feladatokban való helytállását is méltatta a román ezredes. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ