Cover
Belföld
A nemzeti lobogó színeibe öltözik az Andrássy út márciusban
2018-01-1819:10
március 15, nemzeti ünnep, 1848, április törvények, magyar zászló és címer napja
1848 méter hosszú magyar zászlót visznek végig a budapesti Andrássy úton március 16-án. A magyar zászló és címer napján 1848-an fognak a piros, fehér, zöld színű lobogóval az Operától a Hősök teréig sétálni, ahol ünnepi műsorral várnak mindenkit. A részletekről Szilágyi Ákos főszervezőt kérdeztük. 
2012-ben indult az a civil kezdeményezés, amelynek eredményeként 2014 decemberében az Országgyűlés megszavazta, döntésével pedig a magyar zászló és címer napjává minősítette március 16-át - nyilatkozta az ECHO TV-nek Szilágyi Ákos. A főszervező elárulta, az elmúlt években zártkörű rendezvényt tartottak ezen a napon, de most úgy érezték, ideje kivinni a négy fal közül az ünnepséget és igazi keretet adni neki. Így jött az ötlet, hogy élő zászlót hozzanak létre. A 1848 méter hosszú lobogót Budapest legimpozánsabb sugárútján, az Andrássy úton mutatják be március 16-án.


Március 15-én a zászló visz ki minket ünnepelni, míg március 16-án mi visszük ki a zászlót büszkén, és mi ünnepeljük a zászlót
– mondta Szilágyi Ákos a kezdeményezésről, amellyel azt szeretnék megmutatni, hogy él még nemzet e hazán és érje bármilyen támadás a nemzetállamokat, kitartanak ebbéli elképzeléseik mellett.

1848 méter, 1848 ember

Azért 1848 méter hosszú a zászló, mert az 1848-as áprilisi törvények között hirdették ki és vált hivatalossá a három színű nemzeti lobogó. 1848 emblematikus szám – mondta Szilágyi Ákos, hozzátéve, március 16-án 1848 ember fogja végigvinni a lobogót az Andrássy úton az Opera és a Hősök tere között.
 
A főszervező elmondta, várják a zászlóvivők jelentkezését. A feladatra magánszemélyek mellett civil szervezetek, iskolák, egyesületek, családok, önkormányzatok, cserkészcsapatok, határon túli és a világban szétszórt magyar közösségek is vállalkozhatnak. A jelentkezőknek egy jelképes részvételi díjat kell befizetniük. 

A március 16-i ünnepi esemény után pedig minden résztvevő kap egy darabot a 1848-as lobogóból ereklyeként 
– közölte a főszervező.

A március 16-i esemény védnökei: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a zászlóanya, Wittner Mária, '56-os forradalmár.

A részleteket megtalálja az esemény weboldalán. 

ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ