Cover
Belföld
Ukrán lajstromjelű a migránsokat szállító repülőgép
2018-01-1712:15
migráció, embercsempészet, Kállósemjén
Ukrán lajstromjelű és valószínűleg keleti irányból érkezhetett az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - tudta meg az MTI tudósítója szerdán a helyszínen.
Az An-2-es típusú repülőgép a településtől nagyjából egy-két kilométerre, mezőgazdasági területen áll. A lefoglalt kisrepülőt a katasztrófavédelem munkatársai és a nyíregyházi Tréner Kft. szakemberei szétszedik, darabjait daruval trélerre emelik és a nyíregyházi repülőtérre szállítják. 

Fedor Rita, a megyei rendőrkapitányság szóvivője újságíróknak elmondta, egy szabadnapos rendőr riasztotta kollégáit hétfő este, hogy kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt látott. A rendőrség kutyákkal és hőkamerákkal átkutatta a terepet. Az An-2-es leszállási helyétől nem messze lévő község templomkertjében nyolc vietnami állampolgárra bukkantak. Az egyik helyközi autóbuszjáraton további három, magát afgán állampolgárnak valló külföldit fogtak el - tette hozzá. A szóvivő közlése szerint a kisgép személyzetét továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség. 

Az ukrán lajstromjelű gép keleti irányból, illegálisan lépett be Magyarország légterébe
- mondta Fedor Rita. 

Arra az újságírói felvetésre, miszerint a gép valószínűleg már nem első alkalommal landolt a környéken, a szóvivő azt mondta, vizsgálják, hogy a gép korábban beléphetett-e az ország légterébe. 

Az MTI információi szerint a repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és valamennyi utas. A migránsokat őrizetbe vették, a rendőrség embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. 

Az An-2 a második világháború után a Szovjetunióban, az Antonov tervezőirodában kifejlesztett egymotoros, kétfedelű szállító repülőgép, 2004-ig körülbelül 18 ezer darabot gyártottak belőle. A Magyarországon csak Ancsának becézett gép nem számít korszerűnek, ennek ellenére a pilóták szerint az egyik "legkezesebb" repülőgép a világon. A gép hatótávolsága 845 kilométer, legnagyobb sebessége 258 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága 4500 méter. 

MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ