Cover
Belföld
Kétmilliárd forintból újulhat meg két egyházi iskola
2018-01-1620:00
szent margit gimnazium, Budapest, simicsko istván, Soltész Miklós
Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a főváros 11. kerületének két patinás egyházi iskolája, a Budai Ciszterci Szent Imre, és a Szent Margit Gimnázium. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője a döntést azzal indokolta, hogy szerinte a jelenlegi világban csak a keresztény templomok és intézmények építése garantálhatja az európai kultúra fennmaradását. 
"Manapság a gyerekeink a folyosón, a lépcsőkön ugrabugrálnak, vagy szaladnak, icipici kis tornaszobákban, amelyek korábban, az egyik, az kettő elemi iskolás terem volt, a másik egy kazánház, abban tornáznak a gyerekek" - mondta Vízhányó Zsolt piarista szerzetes a Szent Margit Gimnáziumban zajló testnevelés órákról. 
A helyzet azonban hamarosan megváltozik, és nem csak a Szent Margit Gimnáziumban, mivel a főváros 11. kerületének mindkét egyházi középiskolája, így a Ciszterci Szent Imre Gimnázium is jelentős állami támogatást kapott. "Kerületünk kultúráját, szellemiségét, életét alapvetően meghatározó, és kisugárzó erővel bíró templom és plébánia, illetve a hozzá tartozó iskola újulhat meg, bővülhet" - mondta Simicskó István országgyűlési képviselő, beszélt arról is, hogy "a jelenlegi világban, amikor más civilizációk veszélyeztetik az európai, keresztény értékeket, az itt élők életét, kiemelten fontos a katolikus templomok építése, intézmények fejlesztése".

Soltész Miklós, az EMMI egyházügyekért felelős államtitkára szerint: Magyarország térségére olyan nyomás nehezedik, amelyre az igazi választ csak az igazi értékek, a keresztény felekezetek tudják megadni.
Brüsszelnek az az erőszakos politikája, amely egyértelműen keresztényellenes, kereszténység-ellenes, a gyökereket akarja teljesen kitépni abból a földrészből, ahol élünk, és ahol a kereszténység kétezer év óta kifejti tevékenységét, mindenképp fontos válasz az, hogy Magyarországon mindez nem a politikánk része.
- mondta az államtitkár.

A két egyházi gimnázium fejlesztése a tervek szerint szeptemberben kezdődhet meg, és egy évig tart majd. 

ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ