Cover
Belföld
Vita a magyarországi sajtószabadságról
2018-01-1521:06
Szánthó Miklós, polyák gábor, napi aktuális, sajtószabadság
Magyarországon ugyan van szabad sajtó, de sajtószabadság nincs - ezt állította a Mérték Médiaelemző Műhelyt képviselő Polyák Gábor a LIBE bizottságának ülésén. A meghallgatáson felszólalt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is. Ők ketten voltak a Napi aktuális hétfői adásának vendégei.
Polyák Gábor szerint van szabad sajtó, mivel vannak jó újságírók, vannak kritikus médiumok, amik feltárják a visszaéléseket, de nincsen sajtószabadság abban az értelemben, hogy nem minden piacon lévő médiavállalkozás fér hozzá azonos feltételekkel az erőforrásokhoz. Szánthó Miklós szerint a sajtószabadság is biztosított a hatályos törvények alapján és a szabad sajtó is működik Magyarországon. Az Alapjogokért Központ igazgatója úgy látja, hogy a médiapaletta elég sokszínű, a legnézettebb médiafelületek erősen kormánykritikusak, mint példádul az RTL KLUB vagy a nagyobb hírportálok.
"A valóságértelmezés monopóliuma a balliberális sajtó kezéből kikerült és mára számos konzervatív médiafelület, véleménynyilvánító orgánum is létrejött, amelyek a baloldali túlsúlyt megtörték" - tette hozzá Szánthó Miklós.

Polyák Gábor szerint az állami hirdetések nagyon fontos politikai eszközökké váltak és egyetértett a Vasárnapi újság főszerkesztőjével, aki miután a lapban kormányzati hirdetések jelentek meg, felmondott. Az Alapjogokért központ igazgatója szerint egyszer az a baj, hogy az állami cégek elzárják a pénzcsapokat az ellenzéki médiumok számára, máskor pedig az, ha hirdetnek ezeken a felületeken, hiszen akkor ők is "a kormány szekerét tolják".

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ