Cover
Belföld
Új mentőautókat kapott az Országos Mentőszolgálat
2018-01-1515:00
Idén újabb 117 mentőautót szerez be a kormányzat, így 2018 végére 7 évesnél idősebb mentőautó csak tartalékállományban állhat. Balog Zoltán hangsúlyozta: 2010 óta jelentősen, mintegy 17 milliárd forinttal nőtt a mentőszolgálat költségvetése.
Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy tavaly, ugyancsak kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzéséről döntöttek; ezek az új gépkocsik folyamatosan érkeznek és állnak szolgálatba az ország különböző mentőállomásain. Hozzátette: ezek közül 120 új mentőautó állt már forgalomba. Közölte, az idei beszerzésnek köszönhetően az utakon futó kocsik mindegyike korszerű jármű lesz, tehát 7 évesnél idősebb mentőautó csak tartalékállományban állhat. 
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 óta 603 új gépkocsi segíti a sürgősségi betegellátást. A fejlesztésekkel kapcsolatban azt is felidézte, hogy 2008 és 2010 között semmilyen hasonló fejlesztés nem történt. 
Balog Zoltán elmondta azt is, hogy az új gépkocsik mentéstechnikai eszközeinek felszerelésére tavaly 1,3 milliárd forintot biztosítottak, az idei évre pedig 1,9 milliárd forintot. Ismertetése szerint az új eszközök között lesznek defibrillátorok, EKG-monitorok, perfúzorok, lélegeztetőgépek és vércukormérő készülékek. Azt hangoztatta, hogy az új eszközök révén gyorsabbá válik a mentősök munkája és biztonságosabb lesz a betegellátás. Elmondta, 2010 óta 301 új mentőállomás épült és 8 mentési pont létesült, és idén folytatják a mentőállomások felújítását. Közölte, első körben 21 mentőállomás építésének az előkészületeit kezdték meg mintegy 300 millió forintból. Ismertetése szerint 2010 óta 104, jelentősebb mentőállomás-felújítás történt.

A mentőszolgálat a biztonságos betegellátás letéteményese

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt hangoztatta, hogy a mentőszolgálat a biztonságos betegellátás letéteményese. Úgy vélte, a mentőszolgálat hiteles tudott maradni, és ezt jelzi, hogy sokszor az állampolgárok védik meg az intézményt a közösségi médiában a nemtelen támadásoktól. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta: a fejlesztések a kormányzatnak a mentőszolgálat dolgozói iránti tiszteletét mutatják. A jól felszerelt, kényelmes, biztonságos mentőautók, a legmodernebb mentéstechnika, az informatikai háttér, az új ruhák nem csak a gyors és hatékony munkát segítik, hanem a dolgozóknak is megadják a tiszteletet - mondta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ