Cover
Belföld
KSH: tavaly novemberben 30,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése
2018-01-1510:43
ksh, építőipar, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, áfa-kedvezmény, Varga Mihály
Tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. Az épületek építésének volumene 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az előző hónaphoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent. Az épületek építésében - az ipari épületek mellett - a lakóépületek és az oktatási épületek építése hozta a növekedést, az egyéb építményeknél - az alacsony bázis mellett - a gyorsforgalmi utak építése, valamint a vasútfelújítási munkák okozták a növekedést - tette hozzá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 34,7, az egyéb építményeké 40,2, a speciális szaképítésé 23,8 százalékkal nőtt novemberben az előző év azonos hónapjához képest. A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 11,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,2, az egyéb építményeké 161,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt. Az első tizenegy hónapban az építőipar teljesítménye 28,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Hazai és uniós források, valamint a csok is hozzájárult az építőipar fellendüléséhez
 
A támogatások kifizetésének felgyorsítása, az állami beruházások elindulása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa-kedvezmény együttesen eredményezték az építőipar 30 százalékos éves növekedését tavaly novemberben - kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legújabb statisztikai adatokat. A miniszter elmondta, hogy a hazai és az uniós források felhasználása jelentősen megnövelte a beruházási arányt. Emellett 2016-tól indult a csok, aminek  köszönhetően folyamatos felfutással nőtt jelentősen a lakásépítési engedélyek kiadása és a megépült lakások száma. A csok támogatási rendszerével párhuzamosan az adókedvezmény is segítette a lakásépítések számának növekedését. 

Arról még nincs végleges adat, hogy tavaly hány lakás épült, de Varga Mihály azzal számol, hogy a 2016-os 7000-8000-es mértékhez képest a növekedés jelentős volt, amely 2018-ban is folytatódik. Tavaly novemberben az előző évhez képest 110 százalékkal volt több megkötött szerződése az ágazatnak, amely jól mutatja, hogy az építőiparban van még lendület, növekedési potenciál - tette hozzá. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ