Cover
Belföld
EU: Paks II piaci áron kedvező és megtérülő beruházás lesz
2018-01-1520:05
paks 2, süli jános, bánki erik, atomergia, megújuló energia, napi aktuális
Míg Németországban műemlékeket és településeket rombolnak le, azért mert mindennél fontosabbá vált a szénbányászat az atomerőművek leállítása miatt, Magyarország más módon igyekszik fedezni az egyre növekvő energiaszükségletet. A témában Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter valamint Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke volt a Napi aktuális vendége.
Süli János szerint Magyarországnak szüksége van hosszabb távon olcsó, biztonságos és időjárástól függetlenül megtermelhető energiaellátásra. Elmondása szerint ennek egyedüli lehetősége az atomenergia. Az elmúlt időszakban 30 százalék körüli importtal "üzemelt az ország", de tavaly az is előfordult, hogy 54 százalékra nőtt az import aránya, amikor a Mátrai Erőműben a lignit összefagyott. "Ez gazdaságilag nagyon kockázatos és ezt a kockázatot egy normális ország nem vállalhatja fel" - tette hozzá a miniszter, aki arról is beszélt, hogy a villamosenergia-felhasználás mértéke nem csökken, sőt tavaly rekordmennyiségű áramot használt a lakosság és az ipar.

Németország az elmúlt években leépítette atomerőműveit és a megújuló energiákra helyezi az energiafelhasználását. Ezzel kapcsolatban Süli János elmondta, hogy ez egyrészt látható az árakon, mivel háromszor annyiba kerül egy kilowattóra villamosenergia, mint nálunk, másrészt a szélcsendes napokon az európai hálózat felhasználásával elégíti ki a villamosenergia-igényét. 
"Egy ország esetében ez a megoldás tartható, de ha minden ország a szomszédos országok igénybevételével szeretné kiegyenlíteni a hiányzó időszakokat, akkor az megoldhatatlan gond lenne" - tette hozzá Süli János.
A beruházás ellenzői szerint gazdasági szempontból óriási kockázatot rejt az atomerőmű bővítése és a lehetőségekhez képest ez egy drága megoldás. "Az Európai Bizottság megvizsgálta a beruházást és egyértelműen arra jutottak, hogy ez egy profitot termelő beruházás. A jelenlegi négy blokk a lehető legolcsóbban állítja elő a villamosenergiát és ugyanezt várjuk el a két új blokktól is, hisz hosszútávon mind a gáz mind az olaj árának emelkedésére számítani kell. A nukleáris üzemanyag tárolható, így kevésbé érzékeny a politikai döntésekre" - tette hozzá a miniszter. 

Áprilisban Oroszországból megérkeznek Paks II főépületének a tervei, ezt ellenőrzik, 15 hónapig véleményezik, utána dönt a hatóság, hogy megépíthető-e az erőmű. A főépület leghamarabb 2019 októberében kap engedélyt, így az építkezés 2020 elején el is kezdődhet.
Az ellenzék általános véleménye, hogy nincs szükség a paksi bővítésre. Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke szerint álságos azt állítani, hogy az import növelésével tudjuk csökkenteni Paks II termelési árait. Azokra a tanulmányokra, amelyekre hivatkozva az ellenzék támadja a paksi beruházást Bánki Erik azt mondta, hogy azok "külföldi energetikai cégek lobbitevékenységének az eredménye", akiknek érdekük, hogy Paks II ne épüljön meg és az ország külföldi energiaigénye a duplájára emelkedjen.

A SÜLI JÁNOSSAL KÉSZÜLT BESZÉLGETÉS IDE, A BÁNKI ERIKKEL KÉSZÜLT PEDIG IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ