Cover
Belföld
Szijjártó Péter: Közép-Európa belezavart a képbe
2018-01-1421:31
szijjártó péter, bayer show, libe, migráció, kereszténység
"Mi közép-európaiak most egy kicsit belezavartunk a képbe azzal, hogy őszinték vagyunk és kimondjuk, amit gondolunk. Hogy sem a politikai korrektségnek, sem a képmutatásnak a béklyóját nem vagyunk hajlandók a vállunkra venni. Valójában azt mondjuk ki, amit a nyugati közvélemény gondol, de ahogy látjuk, már ott is egyre többen adnak hangot a velünk egyező véleményüknek" - mondta Szijjártó Péter a Bayer Show vasárnapi adásában. A külgazdasági és külügyminiszter beszélt a "furcsára" sikeredett LIBE-meghallgatásról is.
Szijjártó Péter szerint van egy olyan világképe a nyugat-európai politikai elitnek, ami a kereszténység és a nemzeti identitás utáni időszakra készült, ez kicsit "posztkeresztény" és "posztnemzeti" európai időszakot szeretne megnyitni. A miniszter szerint azért, mert azt gondolják, hogy minden ami nemzeti, minden, ami keresztény az már ócska és visszajuttat a múltba. "Ennek a kérdésnek a véghezvitelében a közép-európai országok óriási féket jelentenek. Ezt próbálják megakadályozni azzal, hogy hajánál fogva előrángatott, politikai racionalitást nélkülöző módon vegzálják azokat, akik nem hajlandók ebben a nagy játszmában együttműködni velük" - mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter Bayer Zsoltnak mesélt a decemberi LIBE-meghallgatásról is. Elmondása szerint a tények, a biztonság vagy az emberek véleménye abszolút nem érdekelte a bizottsági tagokat. 
"Van egy elvi alapvetésük: az illegális migráció felturbózásával az európai térség veszítse el a gyökerét, a kulturális identitását, vallását és legyen egy egészen új világ, ahol nem számít, hogy mi volt korábban."
A miniszter meglepődött azon, hogy a meghallgatáson a magyar civil szféra véleményét egy olyan szervezet képviselte, amelynek a működését 282 ember támogatta adójának egy százalékával. "Szerintem az a templom, ahova én járok, több felajánlást kapott a hívektől, mint a Magyar Helsinki Bizottság összesen az állampolgároktól" - tette hozzá Szijjártó Péter.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ