Cover
Belföld
Nézőpont: A közép-európaiak fele elégedetlen Brüsszellel
2018-01-1309:02
Nézőpont Intézet, Európai Unió, közvélemény-kutatás
A közép-európaiak fele (49 százalék) elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából, mely hazánk mellett további tíz közép-európai országban készült. A felmérés arra is rámutat, hogy 53 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, de a megkérdezett közép-európaiak háromnegyede (73 százalék) EU-tag maradna.
A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett kutatást. A felmérésben részt vevő tíz EU-tagország lakosainak ötöde (18 százaléka) léptetné ki államát az EU-ból. Érdekesség, hogy a csehek 31, a horvátok 25, de a németek és szlovákok 23-23 százaléka is ezen az állásponton van. Leginkább az osztrákok (86 százalék) és a lengyelek (84 százalék) támogatják a tagságot. A magyarok héttizede (71 százalék) az EU-tagság mellett van, ezzel ellentétes véleménnyel csak 14 százalék bír. A nem EU-tag szerbek hattizede (61 százalék) a csatlakozás mellett van - írja a Nézőpont Intézet. 
 
A megkérdezettek 53 százaléka szerint egyébként rossz irányba mennek a dolgok Európában és mindössze négytizedük (40 százalék) elégedett e téren. 

A legkedvezőbben a románok (57 százalék) és a szerbek (52 százalék) vélekednek, a szlovákok és csehek kétharmada (69, illetve 64 százalék) viszont elégedetlen. Legtöbben a magyarok körében (68 százalék) számítanak elégedetlennek 
- mutat rá a közvélemény-kutatás. 

A közép-európaiak fele (49 százalék) az Európai Unió brüsszeli vezetésével is elégedetlen, e téren csak 38 százalék számít elégedettnek. Leginkább a románok (58 százalék), szlovének és a lengyelek (49-49 százalék) elégedettek. 

A kritikusabbak táborát a szlovákok (71 százalék), a csehek (69 százalék) és a magyarok alkotják (57 százalék), viszont érdekesség, hogy a németek 58, míg az osztrákok 50 százaléka ugyancsak elégedetlen Brüsszellel
- derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. 

Nézőpont Intézet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ