Cover
Belföld
ÁSZ szóvivő: pártkorrupciós kockázatot jelent a pártok cégek általi finanszírozása
2018-01-1308:06
állami számvevőszék, jobbik, Horváth Bálint, együtt, Demokratikus Koalíció
2014 január 1-én lépett életbe a párttörvény módosítása, amely szigorúbb szabályokhoz kötötte a pártok gazdálkodását. E szerint a pártoknak tilos nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulást elfogadni jogi személyektől, vagyis cégektől – mondta Horváth Bálint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.
A kommunikációs vezető kifejtette, támogatásnak minősül, ha bármilyen párt a mindenki számára elérhető piaci ár alatt lényegesen alacsonyabban kap valamilyen szolgáltatást.

Ez gyakorlatilag befolyásolási lehetőséget adna a pártok felett. Egyfajta pártkorrupciós kockázatot jelent
- tette hozzá. 

A törvény azt is tartalmazza, hogy minden pártnak a szerződései, megrendelései esetében értékelést kell készíteni arról, hogy egy adott tranzakció tartalmaz-e valamilyen támogatást. Ezt az értékelést dokumentáltan el kell végezniük. Az ÁSZ azt is ellenőrzi, hogy ezeket az értékeléseket a pártok elvégezték-e. Akár plakátszerződések akár ingatlanbérlések esetében. 

A pártok azonban nem tudták igazolni, hogy ezek az értékelések meglettek volna
- mondta Horváth Bálint, hozzátéve, hogy ilyen esetben törvényileg, az Állami Számvevőszéknek kell elvégeznie az értékelést. 

Az ÁSZ ez alapján állapította meg például a Jobbik esetében, hogy jóval a piaci ár alatt bérelt plakáthelyeket, amely tiltott pártfinanszírozásnak minősül
- közölte a szóvivő. 

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ