Cover
Belföld
Heves és erőszakos kampányra kell felkészülni
2018-01-1207:07
Az, hogy a lehető legkorábbra, április 8-ára írta ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választás időpontját igazából minden mindenki számára jó, mert rövid lesz a kampány és viszonylag rövid ideig kell ezt a hangulatot, az ellenzéki pártok szinte példa nélküli vádaskodásait hallgatniuk az állampolgároknak – jelentette ki a durva kampányra számító Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője Napi aktuális című műsorunk csütörtök esti adásában. 
Deák Dániel felhívta rá a figyelmet, hogy az ellenzéki térfélen három potenciális miniszterelnök-jelölt van, ugyanakkor négy évvel ezelőtt ilyenkor már látni lehetett, hogy ki lesz Orbán Viktor kormányfő kihívója, de most Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor vitatkozik egymással. 
Ebből a vitából nagyon heves és erőszakos kampányra kell felkészülni, emiatt sokkal jobban jár az ország, ha minél hamarabb túl lesz ezen a választáson
– közölte az elemző.
 
Arra a kérdésre, hogy az idő az ellenzéki pártoknak kedvezne, Deák Dániel elmondta: néhány héten, vagy hónapon más semmi nem múlna, hiszen 2017 is arról szólt, hogy az ellenzéki pártok próbálták egymást legyőzni, Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének is csak az volt a célja, hogy az MSZP-t megelőzze, s ez az oka annak is, hogy nem állapodott meg egy közös listában. A Nézőpont Intézet elemzője úgy látja, az ellenzéki oldalon a következő hetekben az lesz a fő kérdés, hogy melyikük lesz a domináns, jelenleg a baloldali vezető párt pozíciójáért a DK és az MSZP viaskodik egymással.

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása alapján, ha most vasárnap lennének a választások, akkor az MSZP csupán 8 százalékot érne el. Deák Dániel szerint a fő kérdés, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltté választása elindít-e valamit a szocialista párt támogatottságában, ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy nem lesz jelentős változás, legjobb esetben megállhat az MSZP mélyrepülése.

Deák Dániel nagyon fontosnak nevezte, hogyha az MSZP és a Párbeszéd közösen indul, akkor megjelenik előttük a 10 százalékos küszöb, vagyis ha nem alakítanak egy közös pártot, vagy választási pártot, hanem közösen állítanak listát, akkor 10 százalék lesz az a határ, amit el kell érniük.

A teljes adás IDE KATTINTVA megtekinthető 

ECHO TV - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ