Cover
Belföld
Haladékot kaptak, de vádaskodnak a szabálytalanul gazdálkodó pártok
2018-01-1206:20
Tovább vádaskodnak a törvénysértésen ért ellenzéki pártok. Az Állami Számvevőszák által tiltott pártfinanszírozás miatt megbüntetett pártok végig azt állították, hogy a kormány áll a büntetés mögött, hogy megnehezítse, illetve ellehetetlenítse a választáson való indulásukat. Most viszont kiderült, hogy nem is kell megfizetniük a bírságot április 8-ig. 
Bár az Állami Számvevőszék által tiltott pártfinanszírozás miatt elmarasztalt ellenzéki pártok mindeddig azt állították, hogy a kormány áll a büntetés hátterében, hogy ellehetetlenítse ellenfelei választási részvételét, most kiderült: az április 8-i voksolásig egyetlen forintot sem kell fizetnie a pártoknak. Az államkincstár ugyanis féléves haladékot biztosít a törvényt sértő pártoknak. A Gyurcsány-párt azonban a könnyítés ellenére is tovább vádaskodik. 

Gréczy-Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint magát a bírságot sem fogadja el a pártja, mert DK nem követett el szabálysértést. 

"Semmi másról nincs szó, mint az Orbán-kormány erőfitogtatásáról, megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártok működését, mi egy fillért nem fizetünk ennek a kormánynak" – állítja a politikus .

Az államkincstár részletfizetést is biztosít a hatályos párttörvényt megszegő pártoknak, az adóhivatalnak pedig azt javasolta a nemzetgazdasági tárca, hogy a választásokat megelőzően ne indítson behajtási eljárást az érintettek ellen. Az Együtt mindennek ellenére sem hajlandó fizetni. A párt szerint megalapozatlan a büntetés. 

Vona Gábor pártjára, a Jobbikra 331 milliós bírságot rótt ki az ÁSZ miután jóval a piaci ár alatt játszott át nekik plakáthelyeket Simicska Lajos milliárdos vállalkozó. 

Az ellenzéki párt ezek után nemrég gyűjtést rendezett a maga javára és bár tagadják, hogy gazdag pártfogójuk is adakozott volna, keddig 62 és fél millió forint folyt be a pártkasszába úgy, hogy ebből az utolsó 24 órában közel 8 millió. A Jobbik t így akár több pénzt költhet majd a kampányára, mint bármelyik ellenfele, ennek ellenére megtagadják a büntetés késleltetett részletfizetését is. 

A Fidesz szerint lelepleződött a törvénysértő ellenzéki pártok azon taktikája, amely arról szólt, hogy a kormány a bírsággal meg akarja akadályozni a választáson való indulásukat.  

A tiltott pártfinanszírozást megvalósító Jobbiknak, DK-nak, Együtt-nek, LMP-nek és a Liberálisoknak várhatóan július 1-i kezdettel kell megkezdeniük a bírság törlesztését. 

ECHO TV Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ