Cover
Belföld
Leo Varadkar ír kormányfővel találkozott Orbán Viktor miniszterelnök
2018-01-0416:46
orbán, ír, miniszterlenök, Budapest, európa, eu, brexit
A lengyel kormányfő látogatása után ismét egy európai miniszterelnökkel, Leo Varadkar ír kormányfővel találkozott Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök, aki a tárgyalás utáni sajtónyilatkozatában Európa egyik legsikeresebb nemzetének nevezte az írt.
A csütörtök délutáni tárgyaláson téma volt az EU helyzete, továbbá az adó-, a migrációs és az agrárpolitika, valamint a Brexit - ismertette a kormányfő, aki szerint Európa jövőjét meghatározó lényeges kérdésekben hasonló módon gondolkodik Magyarország és Írország. Közölte: egyetértettek Leo Varadkarral abban, hogy az EU akkor válhat erőssé, ha az uniót alkotó nemzetgazdaságok külön-külön is erősek.

"Ha erős EU-t akarunk, akkor mindenkinek el kell végeznie otthon a saját feladatát"
- fogalmazott Orbán Viktor.

A migráció ügyében - mondta - világossá tette tárgyalópartnerének, hogy "Magyarország senki ellen sincsen", de ragaszkodik saját identitásához, kultúrájához és elért eredményeihez. Magyarország a jogszerűség talaján áll - jelentette ki. Azt is mondta, hogy "mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, amely 2015-16-ban jellemezte az európai határvédelmet". A schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni és zárva tartani, a belsőket pedig nyitva - hangsúlyozta. A Brexit-folyamattal kapcsolatban Orbán Viktor arról biztosította az ír miniszterelnököt, hogy Magyarország támogatni fogja a speciális ír szempontok érvényesülését a kiválási tárgyalásokon.
Leo Varadkar kiemelte: Magyarország Írország fontos gazdasági partnere. 2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,5 milliárd eurót, és nőtt a Magyarországra irányuló ír export is az elmúlt időszakban. Jelenleg mintegy 12 ezer magyar él és dolgozik Írországban.

"Mindketten egyetértettünk abban, hogy az Európai Unió kevesebb lesz a britek hozzájárulása nélkül. Mindkét ország érdeke, hogy a britek kilépését követően a lehető legszorosabb kapcsolatokat sikerüljön kialakítani az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Magyarország és Írország azonos álláspontot képvisel az európai adóharmonizáció, valamint az Európai Uniós költségvetés és a fejlesztési támogatások változatlansága terén is"
 - fogalmazott az ír miniszterelnök, aki nagyrabecsülését fejezte ki a magyar kormánynak, amiért megértést tanúsít a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos speciális ír szempontoknak, köztük az ír-északír határ kérdésének. Leo Varadkar hangsúlyozta azt is: Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében, és támogatja a közös teherviselés koncepcióját az Európai Unión belül.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ